Mérföldkő az életben

2021.11.07. 20:00

Szalagavatót tartottak a balatonfüredi Lóczyban

Örömünnep egy nehéz időszak után, erről is beszélt Duna Katalin, a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium igazgatója a hétvégi szalagtűző esten, ahol három osztály 94 tanulója kapta meg a szalagot, mely az iskolához tartozás, illetve elválás, a tinédzserkor lezárásának szimbóluma.

Kovács Erika

20211106 Balatonfüred Balaton Szabadidő és Konferenciaközpont a Lóczy Lajos Gimnázium szalagavató ünnepsége, 12a osztály és Gerő Ildikó osztályfőnök Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Mérföldkőnek nevezte Duna Katalin igazgató a szalagtűző estet, mely meghatározó a fiatalok életében, és örömmel beszélt arról, hogy az ünnepséget ismét meg tudták rendezni. Nehezen talált szavakat az elmúlt évekre, amit a végzős évfolyam 94 tanulója is átélt. Utalt a korszerűsítés miatt történt vándorlásokra, a hét helyszínen történő működésre, a digitális oktatásra, az új épület birtokba vételére, aztán a járványra, a maszkra, a távolságtartásra, a fertőtlenítésre, a karanténra, a korlátozásokra.

Fotó: Penovác Károly / Napló

-Megtanultam jobban észrevenni és megbecsülni a dolgokat, és azt is, hogyan kell szeretni még azt is, amit nem szeretek, érzékeltette egy idézettel a tanulókkal történt mostani beszélgetéseit. Az igazgató kiemelte, a diákok életében meghatározóak a szülők, nagyszülők, rokonok, akiknek legnagyobb elismerés az lesz, ha látják gyermekeik boldogulását. Rajtuk kívül sokat tettek értük a város vezetői, a jelenlegi és korábbi pedagógusok.

Az ünnepi gondolatok után az igazgató és helyettesei, Láng Róbert és Csapó András pedagógusok jelenlétében feltűzték az osztályfőnökök a szalagot, amit három osztály 94 tanulja kapott meg. Így a 12. A. osztály tanulói, akiknek Gerő Ildikó osztályfőnök tűzött szalagot. Az osztály az iskola legmagasabb tanulmányi átlagát produkálta, a diákok több nyelvvizsgát is megszereztek. Molodeczky Márta osztályfőnök az okos és sportos 12. B. osztály diákjainak tűzte fel a szalagot, köztük a cross country kerékpározás magyar bajnokának és a vitorlázó korosztályos bajnokoknak.

Fotó: Penovác Károly / Napló

Az osztály nagy részének már a 11. osztályban felsőfokú nyelvvizsgája volt. A 12. C. osztály diákjai jó eredményeket és kitűnő sportsikereket mutattak fel, ők Brandt Beáta osztályfőnöktől kaptak szalagot. Idejár a golf magyar junior és szlovén nemzetközi bajnoka, a sportlövő junior Európa-bajnok, valamint a legutóbbi országos diákolimpia aranyérmes kézilabdacsapatának tagjai. Az esten a hagyomány szerint az igazgató átadta a Szőr Péter-díjat, mellyel egykori diákjuk, a világhírű számítógépes biztonsági szakértőre emlékeztek. A rangos elismerést idén Mészely Botond 12. B. osztályos tanuló vehette át.

 

A szalagavatón levetítették a végzősök gimnáziumi éveiről szóló kisfilmet, majd több diák színvonalas műsorral, szép gondolatokkal ajándékozta meg a közönséget. Az est fénypontját adta, amikor a végzősök keringőt táncoltak, amit Magyaróvári Zsuzsanna, Szökrön Júlia és Titz Tibor koreografált és tanított meg. Az osztályok táncai után a diákok rokonaikkal folytatták a keringőt.

A szalagtűzés az 1735-ben alapított Selmecbányai Akadémia szokásaihoz nyúlik vissza, ahol a mai ünnepséghez hasonlóan, szalagokat adtak át a végzősöknek. A balatonfüredi gimnáziumban 440 diák jár, és 38 tanár dolgozik az intézményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában