Három ütemben

2021.11.25. 17:31

Tihanyi Bencés Apátság: Megújul az ország egyik ikonikus épülete

Változatlanok a Tihanyi Bencés Apátság programjai a nagyszabású felújítási munkák alatt is, hangsúlyozta egyebek mellett Mihályi Jeromos, az apátság perjele.

Kovács Erika

A Napváró terasz keletre néz, ahonnan kiválóan látható a napfelkelte

Forrás: Tihanyi Bencés Apátság

- A hívők és turisták zavartalan fogadása mellett is javában zajlanak a munkálatok az apátságunkban, ahol három felújítás is folyamatban van, fogalmazott Mihályi Jeromos. A tihanyi apátság elöljárója hozzátette, az első ütemben európai uniós forrásból megújult az apátság múzeuma tavaly júliusra, a templom mögött pedig Napváró terasz jön létre év végéig.

Ez az ötlet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak köszönhető, akik korábban itt tartózkodtak. A kis tér keletre néz, ahonnan kiválóan látható a napfelkelte, amely különleges, spirituális élményt jelent. A keresztény kultúrában a felkelő nap Krisztust, a megújulást jelképezi. Az apátságnak most is van olyan programja, amelyben a résztvevők szerzetes vezetésével megnézik a napfelkeltét, majd gregorián dallamok mellett megtekintik a Királykriptát, a hajnal fényeit. Terveik szerint a Napváró terasz más, kulturális programoknak is helyet ad majd. Egy másik munkálattal, hazai forrásból végzik az apátság épületének külső és belső felújítását, korszerűsítik a régi infrastruktúrát. A dombon lévő épületegyüttes ugyanis nagyon kitett az időjárásnak, a szél és eső mellett a Balaton miatt a páraingadozás is kikezdi az épületet. Ezen időtálló megoldásokkal javítanak, hogy az ország egyik ikonikus helyszíne továbbra is impozáns legyen. A vakolatjavítás mellett egységes színt kapnak a falak, kicserélik a beázó toronyzsindelyeket, tetőrészeket, nyílászárókat. A felújítás első „gyümölcse” az október 21-ére megújult Királyszoba, amelyben 100 esztendeje, 1921. október 26-31. között, az utolsó magyar király, Boldog IV. Károly, utolsó napjait töltötte itthon, száműzetése előtt.

A harmadik ütemben, európai uniós forrásból megújul az 1996-ban épült kortárs kiállításoknak helyet adó galéria épülete, így a víz- és hőszigetelés, a tetőszerkezet. Belül modern kiállítótér lesz, új fény- és biztonságtechnikával, szellőzővel, egy külön térben pedig az értékes tárgyakat mutatják be. A galéria ezentúl is időszaki, főleg modern képzőművészeti kiállításoknak ad otthont: nyaranta három-négy tárlat lesz, például festményekből, textilből, porcelánból. A templom környékén, a Csokonai-ligetben és az apátsághoz vezető lépcsőnél is jelentős munkák zajlanak, melyeket a tihanyi önkormányzat irányít. A perjel örömmel beszélt arról, hogy feltárták a Királykriptát, illetve az altemplomot április 30. – június 15. között, mindezt videó megosztón is bemutatják. Hamarosan megérkeznek a Királykripta középkori temetkezéséhez tartozó csontok vizsgálati eredményei is.

Mihályi Jeromos tihanyi perjel
Forrás: Tihanyi Bencés Apátság

- Ily módon is kapcsolatban állunk az Árpád-korral, alapító királyunk korával, az államalapítás évszázadával. A Királykripta helyreállítása jövő év végén fejeződhet be. Vendégeink most különlegességekkel találkozhatnak: a feltárt sírgödrök megtekinthetők, látszanak a sziklák, melyekre az apátságot építették, fogalmazott a tihanyi perjel. Aláhúzta, az év végén számot vetnek a lelkiekkel is. Megköszönik a jó Istennek, hogy gyarapodik a közösségük, van utánpótlás. Több évfordulót is ünnepeltek, így Lövey Félix atya pappá szentelésének 65., Kiss Domonkos atya pappá szentelésének 50. jubileumát, Korzenszky Richárd emeritus perjel pedig november végén lesz a 80 esztendős. A perjel köszönettel beszélt az őket érintő sok szeretetről, jóindulatról, építő kritikáról, a rászorulók segítéséről.

Az apátság több családnak nyújt rendszeres segítséget, támogatja a hátrányos helyzetű fiatalokat. Helyt állnak a lelki segítségnyújtásban is: sokan érkeznek hozzájuk szentgyónásra, beszélgetésre, megnyugvásért. -Jöjjenek el hozzánk az adventi időszakban is, imádkozni, a zenei élmény segítségével készülni karácsonyra, az új múzeumba érdekes idegenvezetésre, találkozni a hely szellemével, javasolta az ünnepekre a tihanyi perjel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában