Ünnepi beszédek és koncert a lengyel függetlenség napja alkalmából

Komolyzenei hangversennyel ünnepelték a Hangvillában a lengyel függetlenség napját szerdán.

Marton Attila

Fotó: PESTHY MARTON

Lengyelország 1918. november 11-én nyerte vissza ön-­ állóságát 123 évig tartó felosztás után. Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete magyarul elmondott beszédében hangsúlyozta, a járvány sok lemondással jár magyarok és lengyelek számára, de egyben arra is ösztönöz, hogy kitartsunk legfontosabb értékeink, így a közösséghez tartozást megerősítő történelmi emlékezet mellett. Hozzátette, aggodalommal tekintenek azokra a víziókra, amelyek a kontinenst egyfajta szuperhatalomként képzelik el. Úgy vélte, ezek a kulturális egységesítési törekvések veszélyt jelentenek az összes kisebb nyelvre és kultúrára, valamint a nemzeti önazonosságra.

A lengyel–belarusz határon zajló események kapcsán elmondta, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz diktátor és a Kreml hibrid háborúja miatt 2015 óta ezekben a hetekben tapasztalják a legnagyobb migrációs válságot.

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, a múltbeli együttműködések, konfliktusok eggyé kovácsolták a térség népeit, ezért is kezdeményezte polgármesterré választása után, hogy a közép-európai régióban alakítson ki új testvérvárosi kapcsolatokat a város.

Felidézte, ezután kezdődött el Veszprém és a lengyelországi Tarnów együttműködése, amely folyamatosan erősödött. Emlékeztetett, az első világháború utáni rendezés Lengyelország számára a függetlenséget, hazánk számára lakossága és területe nagyobb részének elvesztését hozta, ugyanakkor a két nép barátsága olyan erős, hogy november 11-ét a magyarok is ünnepként kezelik, míg a lengyelek június 4-ére fájdalommal tekintenek. Porga Gyula érdekességként megjegyezte, a Veszprémben jövőre forgalomba álló új buszokat Lengyelországban szerelik össze. Navracsics Tibor, az EKF-program megvalósításáért felelős kormánybiztos lengyelül olvasta fel köszöntőjét.

Az esemény résztvevőit Kövesdi Hanna, a koncertet szervező Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke üdvözölte, egyúttal köszönetet mondott a rendezvény megszervezését támogató intézményeknek, szervezeteknek.

A lengyel függetlenség évfordulója alkalmából Fülei Balázs zongoraművész és a Mendelssohn Kamarazenekar adott hangversenyt a Hangvillában. A műsorban Frédéric Chopin, Liszt Ferenc és Telemann művei is felhangzottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában