Pályázati forrásból

2021.11.26. 11:31

Utakat, járdákat, munkagépet adtak át Pápateszéren

Felújított utakat, térkövekből kialakított járdákat adtak át ünnepélyesen Pápateszéren. Bemutatták azt a munkagépet is, amit ugyancsak pályázati támogatás révén tudott beszerezni a falu és újabb járdaszakaszok megújítása során is használhat az önkormányzat.

Rimányi Zita

A Béke és a Hunyadi János utca kereszteződésében tartották meg az avatóünnepséget Pápateszéren

Forrás: Balogh Ákos/Napló

Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Amikor polgármester lettem, a legtöbb falubeli azért keresett meg, hogy megkérdezze, mi lesz az útjainkkal, a járdáinkkal. Többre ráfért, ráfér a felújítás, az állapotuk miatt. Már az elmúlt években is előre tudtunk lépni e téren és a mostani fejlesztések is jelentősek. Persze folytatunk kell a munkát – mondta el az avatási ünnepségen Völfinger Béla polgármester és megköszönte azoknak a helyieknek az igyekezetét, akik akár a pályázatírásban, akár a kivitelezésben közreműködtek. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az utak fontosak, összekötnek, visznek valahová. Biztonságosabbá tételük hozzájárul a községben élők életminőségének javításához. Azt is elmondta, hogy a Magyar falu programban országosan nyolcszáz járda készült el az elmúlt három évben, ötezer lélekszám alatti településeken, összesen négymilliárd forint értékben. Szavai szerint a Belügyminisztérium önkormányzatok feladatellátására biztosított pályázati forrása idén elérte a 26 milliárd forintot. Erre a keretre a tájékoztatása alapján a térségből negyven önkormányzat pályázott sikeresen, a beadott igénylések kilencven százaléka sikerrel járt.

 

Burkolatok hosszú távra

 

A pápateszéri ünnepségen kiderült, hogy a Belügyminisztérium támogatási kiírására korábban beadott pályázatukat nyertesnek hirdették. Útfelújításra kaptak csaknem 14 millió forintot, amit mintegy négymilliós önrésszel egészítettek ki. Így18,2 millió forintos beruházást hajthattak végre. Az elmúlt időszakban, nagyrészt októberben megvalósíthatták a kivitelezést. Már kipróbálhatták a helybeliek az új utakat, azok műszaki átadása is megtörtént. A József Attila és a Hunyadi János utca útjai teljes egészében megújultak és a Dózsa utca egy részét is érintette a munka. Nagy szükség volt ezekre a fejlesztésekre. A már régi, rossz állapotú aszfaltok mintegy harminc éve hideg technológiával készültek, nem váltak be, kátyúk tarkították azokat. A most elkészült burkolat viszont jó minőségű, hosszútávon szolgálhatja a helyieket – hangzott el a faluvezető beszédében.

 

Betonlapok helyett térkövek

 

A Magyar falu programban két pályázaton nyert forrást járdákra a pápateszéri önkormányzat. Összességében mintegy tízmillió forintot, amit többmilliós önrésszel egészített ki és saját dolgozói, gépparkja révén is mintegy kétmillió forint értékű munkával járult hozzá a megvalósításhoz. Az Ady, a Béke, a Kossuth utcában és a Markovics utca egy szakaszán egyik oldalon járda épülhetett. Azzal a térköves technikával, amit már korábban is használt a falu a járdák megújításakor. Öt éve kezdte el járdaépítési programját. Akkor önerőből, később a közmunkaprogram révén és pályázati segítséggel is. A tervezett stratégia szerint körútszerűen bejárható már a település biztonságosan gyalogúton, miközben eljuthatnak ilyen új járdákon a helyiek a fontosabb intézményekhez. Erre a változtatásra is nagy szükség volt, a korábbi járdalapokból álló szakaszok elavultak, billegős elemeiken a közlekedés nem volt kényelmes, sem babakocsival, sem az időseknek. A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy összességében 13 kilométer hosszan kell gondoskodniuk belterületi útjairól, s ha a járdák összhosszát számoljuk, akkor az említett számot meg kell kétszerezni. Ezért súlyozni kellett, dönteni arról, hol kezdik el a munkát, aszerint, melyek a legforgalmasabb, a leginkább használt szakaszok. 

 

Szociális szövetkezettel

 

A további járdamegújítások miatt is előnyös, hogy beszerezhettek egy új markolót. A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program keretében ehhez 11 millió forint értékű támogatást kaptak. Az önkormányzat vehette meg a szociális szövetkezetének, amely évente mintegy húszmillió forint értékű munkát végez el, többek közt a közterületek rendben tartásával, és ehhez csak a négy alkalmazott bérét kell biztosítani. Annak felét is megtermeli az önkormányzati cég bérmunkák révén. Ugyan eddig is rendelkezett markolóval, de már régi az a gép. Az új alkalmas lesz többek közt arra is, hogy a vízelvezető árkokat és az útpadkákat takarítsák vele. Jól jön majd különböző földmunkáknál, parkosításnál. Korábban a lovaspálya kialakításakor is jelentős mennyiségű földet mozgatott meg terepformálás során az említett szövetkezet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában