Véget ért a Közművelődési foglalkoztatási és képzési program

A Nemzeti Művelődési Intézet programjának köszönhetően negyvenöt közművelődési asszisztensként végzett szakember segíti a kultúra szervezését a Pápai és a Devecseri járás kistelepülésein.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága Közművelődési foglalkoztatási és képzési programját ünnepélyesen zárták le csütörtökön a Városháza nagytermében. Köszöntőjében Kovács Zoltán országgyűlési képviselő kiemelte, a települések vezetői sok esetben hajlamosak csak fizikai, látható építőanyagokban gondolkodni, azonban ugyanilyen, ha nem fontosabb a kulturális élet, az értékmegőrzés, a helyi identitástudat.

– Akik elvégezték a képzést, hisznek abban, hogy a kistelepülések fennmaradnak, érdemes energiát fektetni a helyiek kulturáltságát megőrző események szervezésébe, kiadványok készítésébe. Önök a helyi kulturális élet kovásza. Ha nincs kovász, nincs felszelendő kenyér. Akkor nincs nemzeti ünnepi műsor, falunap, irodalmi est, kórus, néptánc, miegymás. Ha a közösségi programok elmaradnak, akkor egyéni harcosként küzdünk az életben. A járványhelyzet megmutatta, hogy a helyi közösség tagjai miként viszonyulnak egymáshoz, akár a nagyobb, városi közösséghez is. Reméljük, a járvány pár éven belül elmúlik, de a feladat ugyanaz marad, melyhez sok sikerélményt kívánok – jegyezte meg Kovács Zoltán országgyűlési képviselő.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a kulturális élet, az értékmegőrzés, a helyi identitástudat jelentőségét hangsúlyozta Fotó: Laskovics Márió/Napló

Unger Tamás alpolgármester úgy fogalmazott, a kultúra nem könnyű terület, sokan sokfélét gondolnak róla. Egyénies, individualista világban élünk, melyen a felfogás, a technológia nem segít. Olyan irányba megyünk, ahol felértékelődnek a közösségek. A kultúra továbbadását támogatni kell, mert ez biztosítja a települések egyediségét, jövőjét.

A tavaly novemberben indult és 30-án véget érő országos fejlesztő programot bemutatva Baloghné Uracs Marianna megyei igazgató elmondta, a kormány 5,5 milliárd forintot fordított rá. A támogatásból közművelődési asszisztenseket tudtak foglalkoztatni és országszerte több mint hetven OKJ-képzést indítottak.

– A Pápai járásban ez nagyon jelentős előrelépés, hiszen a 48-ból több mint 40 faluba sikerült szakembert képezni a műhelymunka során. Megyeszerte 143 kollégánk dolgozik majd 149 településen. Erős közművelődési szakmai hálózatot alakítottunk ki, és szeretnénk ezt a munkát folytatni, mert fontos, hogy a vidéken élők is közösségbe járhassanak, rendezvényeken vehessenek részt, jól érezhessék magukat – tette hozzá a megyei igazgató.

Unger Tamás alpolgármester úgy fogalmazott, a kultúra továbbadását támogatni kell
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Lovászpatona és Békás jó gyakorlatának ismertetését követően egyenként átadták a tanúsítványokat a Pápai és a Devecseri járásban végzett 45 szakembernek, akik közt három férfi és három polgármester található. Az állófogadással zárult rendezvényen közreműködtek a helyi és megyei értéktárba egyaránt felvett Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület néptáncosai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában