Egy álom válik valóra

2021.11.15. 17:30

Véghajrába fordult a kenesei Iparosház felújítása

A Balatonkenesei Városvédő Egyesület eddigi talán legnagyobb projektjébe kezdett bele a településen 2021. január 18-án, elindult ugyanis az Iparosház felújítása. Habár az épület még nincs teljesen készen, de már most is a felismerhetetlenségig megváltozott. Akik korábban jártak a roskadozó falak, az ütött-kopott lambériák és roncsolt ajtók között, el tudják képzelni, mekkora munka volt ebből a régi épületből egy modern múzeumi kiállítótér minőségű, méltó Iparosházat varázsolni.

Horváth Virág

Iparosház története 1926. április 5-ére, nyúlik vissza, amikor a kenesei iparosok alapszabályban rögzítették a tagok szellemi művelését, ipari érdekeik előre mozdítását. A helyi értéktár bizottság elnöke, Pulai Istvánné Irén elmesélte, az iparos kör tagjai és a pártoló tagok elhatározása alapján, önkéntes munkájukkal vették meg 1936-ban a Kossuth utca 4. szám alatti házat. Átalakítás után volt egy nagy terme, olvasóterme, billiárdterme, az épület alatt pince, az udvaron tekepálya. A körnek dalárdája, szí játszó köre is volt Nagy Károly tanító irányításával. 1949-ben feloszlatták az iparos kört, az épületet államosították. Az épület mindig a közösséget szolgálta, a ház bejárata előtt Péterfy Gizella alkotása hívja fel a járó-kelők figyelmét Bognár István ácsmester mellszobrára és Kenese címerére.

A Balatonkenesei Városvédő Egyesület alapítója, Gróf Rudolf Balatonkenese iparosságát kutatta, ebből a hatalmas kutatási anyagból pedig egy nagyon erős kiállítási anyag jött létre. Az 1800-as évek elejétől a teljes kenesei iparosság múltját leköveti a kiállítás óriási, több száz kiló tömegű, kódex szerű kivitelezésben. Nagyon régi adóssága a településnek, hogy ez a gyűjteményes kiállítás méltó helyre kerülhessen. Hosszú évekig nem tudta a település megadni ezt, ám a Balatonkenesei Városvédő Egyesület önkéntesei úgy döntöttek, nem várnak tovább, felújítják az Iparosházat, és elhelyezik itt, méltó körülmények között a gyűjteményt. Szabó Tamás, az egyesület elnöke elmondta, nem találhattak volna megfelelőbb helyszínt a kiállításnak, mint azt az Iparosházat, amelyet a jelenleg 92 éves Gróf Rudolf a saját kezével épített meg társaival együtt.

A felújításhoz a Magyar Falu Program keretében hatmillió forintot nyert az egyesület, amelyből az energetikai korszerűsítését tudták finanszírozni, valamint ebből érintésvédelmet és villámvédelmet is kapott az épület. A Vállalkozók Területi Ipartestülete kétmillió forintot ajánlott fel, amiből megvalósult a nyílászárók teljeskörű cseréje, és a külső szigetelés és színezés anyagköltségét fedezte. Az Iparos ház nagytermének falán Vér László alkotása látható, amely a helyi iparosoknak állít emléket. Ezt a festményt a helyi értéktár védelem alá helyezte, a felújítás során pedig érintetlenül hagyták, így továbbra is az épület dísze maradt. Az egyesület újabb pályázatot adott be, hogy a frissen felújított épületet berendezhessék asztalokkal, székekkel és vitrines szekrényekkel, amelybe a település jelenlegi közösségeinek elismeréseit, trófeáit helyeznék el. Ezek az összegek közel sem fedték le a felújítás teljes költségét, az egyesület tagjai önkéntesen, ingyen dolgoztak, az étkeztetést a város lakói állták, a további költségeket pedig kisebb felajánlásokból, vagy éppen saját zsebből fizették.

- Nagyon hálás vagyok minden tagunknak és segítőnknek, akik ezt a felújítást elvégezték, nem jöhetett volna létre nélkülük, anélkül az elképesztő mennyiségű munka, szakértelem és idő ráfordítása nélkül, amelyet ők erre áldoztak. Borzasztóan jól esett, hogy minden hétvégén a helyi szervezetek, egyesületi tagok családjai vagy vállalkozók láttak vendégül bennünket, biztosították az étkezésünket. Minden tagunk teljesen ingyen dolgozott a felújításon, ami azt gondolom, hatalmas dolog a mai világban, köszönettel tartozom nekik – emelte ki Szabó Tamás, a Balatonkenesei Városvédő Egyesület elnöke.

- Az Iparosház egy hányatott sorsú épület, amely hosszú évek óta önkormányzati tulajdonban van, és minden korábbi testületi időszakban láthattuk, hogy milyen feladatok merülnek fel vele kapcsolatban, ám ezek megoldására pénz hiányában nem került sor. A Balatonkenesei Városvédő Egyesület azt gondolta, hogy az iparosság és a városvédelem olyan szoros kapcsolatban áll egymással, hogy ők elvállalják ennek az épületnek a felújítását. Azt gondolom, hogy ez az önkormányzattól függetlenül a városvédők érdeme, amely hatalmas siker az egész városnak. Ha nem lenne az egyesület élén egy olyan vezető, mint amilyen van, akkor ez a felújítás nem történhetett volna meg, ahogyan elmaradt hosszú évtizedeken keresztül. Nekem polgármesterként nagy szerencsém van, hogy ilyen emberek vesznek körül, akik ilyen sokat tesznek a közösségünkért – mondta el Jurcsó János polgármester.

Az elődök és a múlt tisztelete mozgatta a felújítást. Azt az örökséget szeretné tovább vinni a Balatonkenesei Városvédő Egyesület, amelyet az iparosok megteremtettek a településen. Az épület belső tere már gyönyörű, az egyesület tagjai ottjártunkkor pedig már a pincében ötleteltek, hogyan rendezhetnék be úgy, hogy a város lakóinak a kedvére tegyenek, hogy a közösség otthonosan érezhesse magát ebben a különleges épületben. Az egyesület fennállása óta szépíti a települést, példaértékű összefogások tanúi lehettünk ez idáig is, ám ezzel a munkával országosan is egyedülálló teljesítményt nyújtottak.

Friss hírek Veszprém Megyéből

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik