Távol építik fel a bázist

2021.11.26. 06:51

Zöldfolyosót alakítanak ki a megyeszékhely szívében

Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlésének tegnapi ülésén a képviselők 22 napirendi pontról döntöttek, és több érdekes téma is felmerült az interpellációk során.

Molnár Sándor

Forrás: Molnár Sándor/Napló

Napirend előtt Hartmann Ferenc képviselő arra volt kíváncsi, hogy elég távol kerül-e a Gyulafirátót határába tervezett katonai bázis a településrésztől. Porga Gyula polgármester elmondta, hogy a minisztériummal többször egyeztetett ő és Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aminek eredményeként a lehető legtávolabb, 850 méterre, egy völgyben helyezik el az alapvetően lakó funkciójú beruházást.
 

Gerstmár Ferenc a Veszprém-Szentkirályszabadja repülőtér hasznosításának ügyében intézett kérdést a veszprémi polgármesterhez. Porga Gyula válaszából kiderült, hogy nemzetközi repülőtér létrehozása nincs napirenden, de a terület fontos logisztikai része lesz a városnak. Katanics Sándor frakcióvezető arra kérdezett rá, hogy várhatóan mikorra készül el a 8-as és a 82-es főutat összekötő szakasz. A polgármester elmondta, hogy a közbeszerzési eljárás már lezajlott, jelenleg a szerződéskötésnél tartanak, és várhatóan 2022 év végére, 2023 elejére elkészül az útszakasz. 
 

Sótonyi Mónika arra kérdezett rá, hogy az EKF keretében lesz-e a lakossággal közös tervezés a Cholnoky-lakótelepen is. A polgármester elmondta, hogy jó volt látni az aktivitást a Jutasi-lakótelepen élők esetében. Fontos volt, hogy az ott élők elmondhatták, milyen lakókörnyezetet szeretnének. Mivel nagyon hasznos volt a közösségi tervezés, ezért tavasszal folytatják majd azt a Cholnoky-lakótelepen. 
 

A tegnapi közgyűlésen két, a szabadidősportokat érintő beruházás – az Eplény–Zirc irányába induló kerékpárút, illetve a Kolostorok és kertek futókör – kapcsán megkötendő szerződésekről is döntöttek a képviselők. 
 

A megyeszékhelyen zajló fejlesztések, beruházások apropóján többször szóba került a város zöldterületeinek fontossága. Porga Gyula elmondta, hogy a Kolostorok és kertek beruházáshoz hasonlóan a város szívében – az Erzsébet ligetet, az egyetemi kampuszt, a Szent Miklós-szegi kálvária­dombot és a volt gyerekkórház területét magában foglaló részen – is szeretnének egy minőségi, döntően zöld közösségi teret létrehozni, ahol szívesen töltenek el akár hosszabb időt az emberek. 
 

A veszprémi közgyűlésen döntöttek a jégkorongozók és a tornászok támogatásáról, és egyhangúlag elfogadták a csatlakozást az Állatvédelmi Kódexhez. 
 

Szavaztak a képviselők a V-Busz Gyulafirátót felől közlekedő járatának útvonalmódosításáról is. A munkába járók érdekeit figyelembe véve úgy határoztak, hogy a 23-as helyi járatok a reggeli időszakban ne kanyarodjanak be az uszodához. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában