Programsorozat

2021.12.02. 11:00

A biztonságos közlekedésről tanultak a gyerekek

A megyeszékhely ad otthont péntekig a Road Safety – a biztonság az első néven indított országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozatnak, amelyet első és második osztályos tanulóknak szervez a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.

Juhász-Léhi István

Lázár László kommunikációs igazgató elmondta, annak érdekében, hogy elérhetőek legyenek az Európai Unió által megfogalmazott azon célok, melyek szerint 2030-ra a felére csökkenjen a közúti balesetekben elhunytak száma, 2050-re pedig ez a szám nulla legyen, úgy döntöttek, az edukációt a legfiatalabb korosztályban kezdik el, mivel ők lesznek „a jövő közlekedői”. A program az első és második osztályos gyerekeket szólítja meg, és két részből áll. A gyerekek először elméleti oktatást kapnak könnyed formában, majd egy gyakorlati rész következik. 

 

A fiatal résztvevők elektromos kerékpárokkal, rollerekkel, kisautókkal haladnak végig egy KRESZ-pályán, miközben megtanulják például az elsőbbségadás szabályát, vagy éppen azt, hogyan kell a körforgalomban közlekedni, miként kell áthaladni a kijelölt gyalogátkelőhelyen. Az országjárás minden állomásán kétezer gyereket tudnak oktatni, és a tervek szerint a sikeres program jövőre is folytatódik. 

Ovádi Péter országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte: örül annak, hogy a veszprémi kisiskolások is megismerkedhetnek a KRESZ-táblákkal, a közlekedés alapvető szabályaival, hiszen nagyon fontos a közlekedésbiztonság. A kormánypárti politikus hangsúlyozta a kerékpárutak fejlesztésének fontosságát, és ehhez kapcsolódóan megjegyezte, hogy már építik a Márkó–Bánd–Herend bicikliutat. Sőt, jövőre elkezdődhet a Gyulafirátót irányába tervezett bringaút építése is. 

 

14 és 17 óra között a családokat is várják a régi vidámpark parkolójában megvalósuló interaktív oktatási-fejlesztési programra, melyen egy négyszer négy méteres társasjátékon játszhatnak a jelenlévők, illetve egy reakcióidő-javító játékot is kipróbálhatnak. A felnőttek egy úgynevezett részeg- és drogszemüvegen keresztül tapasztalhatják meg, miért nem szabad alkohol és kábítószer hatása alatt volán mögé ülni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában