„Pásztorbál a Bakonyban”

2021.12.12. 15:30

A Gerence gálaműsorán tapsolhatott a publikum

A Veszprémi Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes „Pásztorbál a Bakonyban” című gálaműsorát láthatta a nagyérdemű szombaton este az Agóra Veszprém Kulturális Központban.

Juhász Léhi István

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Veszprém és térsége 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lehet. Azért kaptuk meg ezt a címet, mert nagyon összetartó közösségek alkotják Veszprémet - fogalmazott megnyitó beszédében Ovádi Péter parlamenti képviselő. - Mindennek részese a Gerence Táncegyüttes is, immár 8. esztendeje. Nagyon örülök annak, hogy Vastag Ricsi barátommal olyan vezetése van, amelyre méltán büszkék lehetünk.  

Az országgyűlési képviselő megköszönte a táncegyüttes pandémia alatt végzett kitartó munkáját, majd Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, gitáros, dalszerző és népzenekutató idézetével zárta mondandóját: "A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!"

 

Ezután felolvasták Kovács Norbert, Cimbi néptáncos, koreográfus, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús táncos, a Veszprém Megyei Néptánc Egyesület elnöke, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület regionális elnökségi tagjának üzenetét. Ebből más mellett kiderült: 

"Fontos, hogy minden percnek örüljünk, hogy együtt tudjunk lenni, mert enélkül más lenne az életünk. Minél hosszabb ideje nem láttuk egymást, annál inkább vágytunk az együttlétre, annál erősebbé vált a kapocs a tagok között. Értékes emberek, érték központú együttműködése hozta létre ezt az erőt. Néhány éves fennállása alatt a Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes pontosan ezt az állapotot érte el, legalábbis ezt sugározza minden megjelenésében, előadásában. Megerősödve folytatják a munkát, ami nem is munka, hanem egy örömteli állapot." 

A műsor zenei kíséretét Samu Zoltán és Zenekara, valamint Kurdi Gábor dudás szolgáltatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában