Barokk jegyekkel

2021.12.24. 11:00

A Pegazus Színház művészei közreműködésével készült el Pápa betleheme

A különleges betlehem az Esterházy- kastély udvarán kapott helyet.

Polgár Bettina

A betlehem hátterében a kastély híres Pilgram-képe köszön vissza

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Végh Zsolt és Sarkadi Nagy László, a Pegazus Színház igazgatói elmondták, a város részéről már egy ideje megfogalmazódott az igény, hogy egyedi, különleges betlehem készüljön; ehhez a település önkormányzata biztosította az anyagi keretet. Kiemelték, a legfőbb szempontok között szerepelt, hogy a betlehem Pápára, illetve a barokk stílusra jellemző sajátosságokat tartalmazzon, emellett pedig kültéren is felállítható legyen. 

– A betlehem hátterében az Esterházy-kastély Nádor termében látható híres Pilgram-kép köszön vissza. Ehhez hozzátettünk minden olyan jegyet, ami által még barokkosabbá vált. Ilyen az ókori stílusú kapu, de formákban, színekben egyaránt igyekeztünk megteremteni ezt a hangulatot. Így került fel az Esterházy-címer is a betlehemre – magyarázta Végh Zsolt. 

Kifejtette, a figurák látható részei, a fejek, a kézfejek és a lábfejek fából faragottak és egyediek. Ugyanakkor a testek rejtve vannak, melyek olyan mechanikai elemeket tartalmaznak, ami révén különböző pozíciókba állíthatók. A textíliákban pedig a barokk eleganciát idézték meg selymekkel, bársonyokkal és olyan ékes anyagokkal, amik ezt a világot tükrözik. 

A figurák látható részei, a fejek, a kézfejek és a lábfejek fából faragottak és egyediek
Forrás: Polgár Bettina/Napló

Megtudtuk, a betlehem erőteljes szervezés és munkatempó révén bő fél év alatt készült el, sok ember munkájának eredményeként. Dolgozott rajta többek között lakatos, asztalos, varrónő, továbbá fafaragók és bábfestők is. 

A tervek szerint a betlehem a karácsonyi időszak végéig, vízkeresztig látható lesz a kastélyudvaron. – A tervezésben az is fontos szempont volt, hogy ezt a kültéri, nagynak mondható betlehemet elemeire lehessen bontani, hogy raktározható legyen a következő év adventjéig – mutatott rá Végh Zsolt. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában