Természet

2021.12.16. 09:00

Bangita, madárbirs, borbolya és juharfa: fásítás a Veszprémi Állatkertben

Az idei őszi fásítási munkálatok befejeztével ismét számos fás szárú növénnyel gazdagodott a Veszprémi Állatkert környezete, amely a folyamatos ültetések eredményeként az elmúlt egy évtizedben több mint hatezer cserjével és fával gyarapodott.

Molnár Sándor

Számos tíz év körüli, méretes fát ültettek el a Dinó parknál is az állatkertben Fotó: Veszprémi Állatkert/Kovács Bálint

A faültetés időpontja szabad gyökerű facsemeték esetén ideálisan az ősz, ezért minden évben jellemzően ebben az évszakban ültetnek el új facsemetéket az állatkert területén. Idén sem volt ez másként, novemberben telepítették a zoo legújabb növényeit, amelyek Alsótekeresről érkeztek. 

Forrás: Veszprémi Állatkert/Kovács Bálint


Az idei projekt fő célja a gulya-dombi bejáratnál található parkoló még barátságosabbá tétele volt. Ezen a területen 112 bangitafélét helyeztek el a Veszprémi Állatkert munkatársai. Továbbá az állatkerten belül összesen 508 cserjét (borbolya, madárbirs, mályva, tűztövis, orgona) és 40 fát (juhar, éger, virágos kőris, hárs és szil) is elültettek. Az évek során a korábban telepített kis csemeték felcseperedtek, és folyamatosan megújulva kellemes árnyékot adnak a látogatóknak és az állatkerti lakóknak egyaránt, biztosítva ezzel a természetes környezetet. 


– Büszke vagyok rá, hogy az elmúlt több mint tíz évben az állatkert nagyszabású fejlesztése és az állatállomány gyarapítása mellett kiemelt figyelmet fordíthattunk a zöld növényzet, fák és bokrok te- lepítésére – jegyezte meg az ültetések kapcsán Török László. 
Az állatkert igazgatója elmondta még, hogy jó érzés a fásítást követő évben végigsétálni az állatkerten és látni azt, hogy az elültetett fákon már fészkelnek a madarak. Megnyugvással tölti el, hogy a telepítésekkel nemcsak az állatkert lakóinak biztosítanak otthonosabb környezetet, jobb levegőt és árnyékot, hanem az őket körülvevő madárvilágnak is sikerül egy kis pluszt nyújtani. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában