Helyi közélet

2021.12.08. 13:00

Díjmentes bérlet a 14 éven aluliaknak?

Javaslatot nyújtott be a 14 éven aluliak ingyenes utazásáról a veszprémi MSZP-LMP-P frakció.

Marton Attila

Hartmann Ferenc, az MSZP-LMP-P frakcióvezetője elmondta, kezdeményezésük célja, hogy a 14 éven aluliak díjmentes bérlettel használhassák a helyi tömegközlekedést 2022 szeptemberétől. Hozzátette, amennyiben elfogadja a közgyűlés a javaslatot, bővülne a helyi közösségi közlekedésben résztvevők száma, és mérséklődne a környezetterhelés Veszprémben. A kieső jegybevételt az önkormányzat térítené meg a busztársaságnak. Azért javasolták a jövő szeptemberi bevezetést, mert a busztársaságnak és az önkormányzatnak is fel kell mérnie, mekkora bevételkiesést jelentene ez a döntés a közlekedési cégnek. Hartmann úgy vélte, nem jelentene akkora pluszkiadást a városnak, amit ne lehetne finanszírozni.

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) önkormányzati képviselő elmondta, a város élhetőségének javításához szükség van a közösségi közlekedés arányának növelésére a személyautó-forgalom csökkentésére. Kiemelte, a veszprémi 2-es választókerület képviselőjeként javasolja, hogy a Görgey utcai, használaton kívüli buszöbölben alakítson ki a város „kiss and go” parkolót, ahol a gyermekek kiszállhatnak, és biztonságosan jutnak el a Deák iskolába. A képviselő szeretné elérni, hogy az elképzelés megvalósítására – útburkolati felfestés, táblázás – különítsenek el forrást a jövő évi költségvetésben.

Kérdésünkre Hartmann Ferenc elmondta, december 6-án benyújtották a polgármesternek, amennyiben a többség támogatja a javaslatot, akkor az illetékes bizottság kidolgozza az előterjesztést, ami ezután kerülhet a közgyűlés elé. Érdeklődésünkre, mekkora költségvonzattal járhat ez a javaslat, a frakcióvezető elmondta, nem tudják az összeget, ennek meghatározására pontos számításokra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában