A város és az egyetem is jól jár

2021.12.04. 06:50

Együttműködési megállapodást kötött a Pannon Egyetem és Ajka város Önkormányzata

A Pannon Egyetem és Ajka Város Önkormányzata felismerve partneri együttműködésük szükségességét és hasznosságát, hangsúlyozva egyrészt elkötelezettségüket a magyar felsőoktatás, másrészt Ajka város gazdasági és kulturális vonzerejének növelése iránt, stratégiai- partnerségi együttműködési megállapodást kötöttek egymással december 03-án.

Molnár Sándor

Közös fotón Csillag Zsolt, Gelencsér András, Schwartz Béla és Navracsics Tibor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Pannon Egyetem és Ajka város közötti megállapodást sajtótájékoztató keretében írták alá a Városháza tanácstermében. Gelencsér András, az egyetem rektora köszöntőjében kiemelte, hogy látják azt a rohamos léptű fejlődést, amit a város az elmúlt évtizedekben megélt. Az ajkai gazdasági élet szereplőinek tevékenységi köre illeszkedik azokhoz a területekhez, amelyekben stratégiai célokat határozott meg az egyetem. Ilyenek a műszaki, gazdasági jellegű képzési területek, de szóba kerülhet az informatikai képzés és a fenntarthatóság kérdésköre is. A rektor megígérte, hogy mindent elkövetnek azért, hogy valódi tartalommal töltsék meg ezt a stratégiai együttműködést, amelytől nagyon sokat remélnek, és amit a két félnek már 30 éve meg kellett volna kötnie.

 Navracsics Tibor kormánybiztos, a Pannon Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke megjegyezte, hogy ez a kapcsolat is bizonyítja, hogy újra szerveződnek a térségi együttműködések. A modellváltó egyetemeknek az is a feladatuk, hogy összehangolják a nemzetköziséget és a helyi gazdasági életben történő szerepvállalást. A Pannon Egyetem, amely a magas szintű képzésnek köszönhetően mostanra már a nemzetközi felsőoktatási radaron is megjelent, elhozza ezt a nemzetköziséget Ajkára. Az itt élő fiataloknak innentől kezdve nem kell messzire elköltözniük azért, hogy tanulhassanak, hanem a szomszédos városban is megtehetik ezt, vagy Ajkán vehetnek részt kurzusokon – fogalmazott a kormánybiztos, aki bízik abban, hogy egyre-másra jelennek majd meg a közeljövőben a konkrét együttműködési projektek. 

Csillag Zsolt a Pannon Egyetem kancellárja, Gelencsér András rektor és Schwartz Béla polgármester aláírták a stratégiai együttműködési megállapodást 
Forrás: Molnár Sándor/Napló

Schwartz Béla polgármester, elmondta, hogy mindig arra törekedtek, hogy az ajkai fiatalok előtt legyen olyan lehetőség, hogy gyarapíthassák a tudásukat, jó szakemberekké válhassanak és lehetőleg a városban maradjanak. Ajka jelenleg is a magyar GDP egy százalékát állítja elő, és a vállalatok jelentős többségének jobbak a termelékenységi mutatói a magyar élvonalnál. Ugyanakkor több mint száz mérnök hiányzik a városból, és ezt a kihívást valahogy meg kell oldaniuk. Beszélt arról is, hogy gyorsan szeretnék elkezdeni a közös munkát, ezért a sajtótájékoztatón jelképesen átadta - az egyetem vezetése által alkalmasnak tartott hely - az Okosház kulcsát a rektornak. Az egyetemi oktatók segítségével már a jövő év elején szeretnék elkezdeni az emeltszintű matematikai érettségire, vagy az egyetemi felvételire készülő ajkai középiskolások felkészítését. Az önkormányzat a gazdasági élet szereplőivel pedig egy ösztönző rendszert is szeretne kialakítani azért, hogy a helyi fiatalok közül még többen jelentkezzenek egyetemi képzésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában