Egyház

2021.12.29. 13:00

Karácsonyi ajándék a csóti templomnak

A Veszprémi Főegyházmegye északi részén, Pápától 12 km-re keletre fekvő mintegy 900 lelket számláló Csót község ősi, román kori alapokra épült – valószínűsíthetően Fellner Jakab által tervezett – barokk műemléktemploma új berendezési tárgyakat kapott karácsonyi ajándékba két nagylelkű adományozónak köszönhetően.

dr. Kulcsár Dávid atya/olvasónk

A szembemiséző oltárra két új, díszes, késő barokk jellegű gyertyatartó, valamint azokhoz illő oltárkereszt került

Fotó: Veszprémi Főegyházmegye

A Szent Mihály tiszteletére szentelt istenháza eredeti csillárait sajnos a liturgikus reform után leszerelték és helyettük az oldalfalakra a műemléktemplom barokk jellegét teljességgel megtörő neoncsöveket helyeztek. Mivel az évtizedek alatt az eredeti csillároknak nyoma veszett, ezért az egyházközség egyik tagja adományként három újat rendelt Németországból, melyek fénye elegendő a templom teljes megvilágításához. Egy másik adakozó bőkezűségének köszönhetően a szembemiséző oltárra két új díszes, késő barokk jellegű gyertyatartó, valamint azokhoz illő oltárkereszt került, melyek Rómából érkeztek.

Az új csillárok Németországból érkeztekForrás: Veszprémi Főegyházmegye

Az új berendezési tárgyakat december 25-én, a karácsonyi ünnepi szentmisén dr. Kulcsár Dávid atya áldotta meg, akinek ősei anyai ágon a településről származtak. A jelenleg Rómában egyházjogi tanulmányokat folytató atya az áldás előtt elmondta: a templom gazdagodása mindenkit örömmel kell, hogy eltöltsön, hiszen ezek a díszes tárgyak az Isten dicsőségét hirdetik. Kiemelte: a településen áthaladva mindenkinek megragadják a tekintetét a díszes útszéli keresztek, a Szentháromság-oszlop, valamint az Immaculata-szobor, de ugyanígy a templom falusi viszonylatban szokatlanul értékes liturgikus tárgyai, textíliái is azt mutatják, hogy a község katolikusait a múltban rendkívüli vallásos buzgóság és adakozási hajlandóság jellemzett. Hálásak lehetünk azért, hogy noha a közösség mára számában megfogyatkozott, mégis továbbra is sokan vannak olyanok, akik adományaikkal hozzájárulnak e templom folyamatos szépüléséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában