Bútorgyári fesztiválhelyszín

2021.12.17. 12:00

Kiállítják a veszprémvölgyi kisvonatot az egykori Séd-parti megállóban

Az egykori kisvonat közterületi kihelyezéséről és a várfalsétány előkészítéséről is döntöttek a képviselők az év utolsó közgyűlésén csütörtökön.

Marton Attila

A Ruttner-ház és a várbörtönmúzeum között létesülhet sétány

Forrás: Balogh Ákos/Napló

Hartmann Ferenc (MSZP–LMP–P) frakcióvezető a képviselőcsoport indítványában azt javasolta, hogy a 14 éven aluliak 2022 szeptemberétől díjmentes bérlettel használhassák a helyi tömegközlekedést. Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, a települések egy része kedvezményeket ad az utasoknak, Veszprém azonban az infrastruktúra megújításával és minőségi szolgáltatással teszi népszerűbbé a közösségi közlekedést. Felidézte, három éve 30 éves átlagéletkorú buszok járták a várost, 2022 januárjától a teljes flottát új buszok alkotják majd. A kormánypárti többség nem támogatta az indítványt. Kovács Rajmund (Függetlenek–Szakszervezet–Reformerek) kérdésére Porga Gyula elmondta, a tervezettel ellentétben a jelenlegi építőipari árak mellett nem tudják finanszírozni a Digitális Élményközpontot az EKF-programban, a fejlesztés 2023-ra nem készül el. 

Jövő év tavaszán elhelyezik az egykor az állatkert és a vidámpark között közlekedő kisvonat mozdonyból és két kocsiból álló, felújított szerelvényét a Veszprémvölgyben. Az 1963–1972 között közlekedő kisvonat az egykori Séd-parti megállóban, a Csónakázó-tónál lévő megállóépülethez kerül ki, és emléktáblát is elhelyeznek. A kisvonatot – amely nemrég bekerült a települési értéktárba – tulajdonosa, Némethné Károlyi Jolán az önkormányzatnak ajándékozta. A szerelvény Raffai Csilla, a Túrajó Egyesület vezetője és Kovács Zoltán városüzemeltetési irodavezető közbenjárásával és vállalkozók segítségével újult meg. 

A közgyűlés döntött a kiemelt sportszervezetek köréről, a kategóriába 14 sportszervezet került. Esetükben a támogatás mértékét és felhasználásának célját a közgyűlés egyedi, évente megállapított tartalmú támogatási szerződésben határozza meg. A szentkirályszabadjai önkormányzat kérésére közös körzet kialakításával vállalja át a veszprémi önkormányzat a község fogászati alapellátását és fogászati iskola-egészségügyi ellátását. A szentkirályszabadjaiakat a Veszprém 11. számú vegyes fogászati körzetet vezető Lajos Ágota fogorvos látja el. A közgyűlés előzetes döntést hozott a településrendezési eszközök módosításáról. Ez lehetővé teheti, hogy a Jókai utcai Ruttner-ház és a várbörtönmúzeum között várfalsétány létesüljön, amely kapcsolatot teremthet a Sziklay utca, a várbörtönmúzeum és a várfalteraszon keresztül a Vár u. 17. funkcióival és a vár járószintjével egyaránt. A másik módosítás szintén az EKF-hez kapcsolódik: a bútorgyár egykori belvárosi területe rendezvénytérként funkcionálna 2023 végéig, így létrejönne egy ideiglenes szabadtéri fesztiválhelyszín és az átmeneti időre egy 150 állásos parkoló is. 

Támogatja az önkormányzat a Veszprém-Balaton (VEB) 2023 Zrt.-t, hogy pályázzon egy próbaterem-fejlesztési pályázaton. A támogatás elnyerése esetén a Dózsa György úti volt művelődési központ épületében alakítanak ki próbateremmé egy helyiséget helyi zenekaroknak. 

(A cikket 2021. december 29-én pontosítottuk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában