Nyílt nap

2021.12.16. 10:00

Kinyitott az ipari iskola

November után december elején is nyílt napra várt végzős diákokat a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum.

Juhász-Léhi István

Kobán László, az intézmény igazgatóhelyettese fogadta a Napló munkatársait a védettségi igazolvány felmutatása után. Elmondta: az első nyílt napjukon nagyon sokan voltak, a könyvtár teljesen megtelt, ami csaknem négyszáz fiatalt jelentett. 

– Most is azokat a nyolcadikosokat vártuk, akik érdeklődnek a szakképzés iránt, motiváltak, szeretnek tanulni – fogalmazott. – A mi iskolánk híres arról, hogy erős, jó jegyekkel lehet bekerülni. Reményeink szerint ez a délután is sikeres lesz. 

Kérdésünkre, hogy néhány mondatban mivel győzné meg a továbbtanulókat, hogy az iskolát válasszák, így felelt: olyan versenyképes szakmát kapnak a náluk tanulók, amely egész életre szól és nyugodtan tudnak alapozni a továbbtanulásra is. De komoly hívószó lehet az ösztöndíj is manapság, ami egy tizenegyedikes jól tanuló gyereknél 50 ezer forintot is jelenthet havonta. A kérdésre, hogy kell-e valamilyen szinten harcolniuk a gyerekekért az iskoláknak a városban és a térségben, úgy válaszolt: vannak népszerű intézmények, ráadásul Veszprémben a gimnáziumok „viszik a prímet”. Ám szerinte a szakképző intézmények között ők népszerűek, és a legjobb helyi gimná­ziu­mok nyomában vannak. 

– Jövőre nem tervezünk változást, hasonló szakok indulnak, mint idén. Bejön viszont a harmadik évfolyam a technikumi rendszerbe – mondta Kobán László, aki bízik benne, hogy sikeres lesz a beiskolázásuk. 

Mielőtt beültek a könyvtárba a fiatalok és megkapták a legfontosabb tudnivalókat az iskoláról videón és Irányi László igazgatótól, valamint a tanároktól, megkérdeztünk egy érdeklődőt, a tizennégy éves hajmáskéri Fodor Bálintot, aki a Kossuth Lajos általános iskolában tanul. 

– Az Ipariban a rendszergazda és a szoftverfejlesztő szak érdekelne, mert az informatikában képzelem el a jövőmet. A programozás kiskoromtól izgat. Az osztálytársaim közül a novemberi nyílt napon voltak többen – árulta el a fiatal, akit az édesanyja kísért el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában