Nagy összefogás övezi

2021.12.09. 06:50

Közös ügyünk: aláírták az Állatvédelmi Kódexet

Az Állatvédelmi Kódex (ÁK) aláírásával még egy lépést teszünk az állatvédelemért, ami közös ügyünk – fogalmazott Ovádi Péter, a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, országgyűlési képviselő szerdán a kódex ünnepélyes aláírásán, a Veszprémi Állatkertnél.

Kovács Erika

Az Állatvédelmi Kódex aláírásához a városok közül elsőként csatlakozott Veszprém. A képen az aláírás pillanata

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Az Állatvédelmi Kódex aláírásához a városok közül elsőként csatlakozott Veszprém. A képen az aláírás pillanata

Forras: Pesthy Márton/Napló

Ovádi Péter méltatta az ÁK-t, amelyet Vetter Szilvia, az Állatorvos-tudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője hívott életre. Azt mondta, a kódex aláírása nagyon jelentős esemény Veszprém és környéke életében. A politikus felidézte, országgyűlési képviselőként egyik célja, hogy javítsanak az állatvédelemmel foglalkozó alapítványok, egyesületek helyzetén, és próbálják a hatósági intézkedéseket is olyan mederbe terelni, mely előremutat az említett területen. Az állatvédelem közös ügyünk, melynek szellemisége Veszprém megyéből származik, amit országszerte érvényesíteni kell.

Ovádi Péter elmondta, cél, hogy az állatvédelemben is Európában az első öt közé kerüljön Magyarország, amiért nagyon sokat tettek már az illetékesek: együttműködnek, összefognak, létrehozták az ÁK-t, a gazdijogsit, újjászerveződött az Állatvédelmi Tanács, népszerűsítik a felelős állattartást. Elindították azt az európai szintű törvénykezést, melyre nagy szükség van az állatvédelemben. Veszprém megye élen jár abban is, hogy az ebrendészeti szolgáltatást az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány végzi. A Veszprémi Állatkert apropóján a képviselő méltatta az Állatvédelmi Kompetencia Központ létrehozását, ahol a felelős állattartásra is felhívják a figyelmet. Sikernek tekinti, hogy az új állatvédelmi törvényt egyhangúlag fogadta el az országgyűlés. 

Vetter Szilvia méltatta a központ megalakulását, majd az állatvédelemben kiemelte a közösségek, szervezetek jelentőségét, melyek létrehozták a kódexet, melyet először Budapesten az állatok világnapján, októberben írtak alá. 

Porga Gyula polgármester méltatta, hogy a miniszteri biztos olyan állatvédelmi törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentben, mellyel sikerült egyesíteni az országot. A kódex aláírásához a városok közül elsőként csatlakozott Veszprém. Mint mondta, nem élhető a közösség ott, ahol az állatok nem kapják meg a megfelelő figyelmet. Aláhúzta az önkormányzat, a civilek, a vállalkozók és a tudomány összefogását, ezt az egységet képviseli a kódex. 

Takács Szabolcs megyei kormánymegbízott kiemelte az állatvédelemben a hatósági állatorvosok munkáját, majd méltatta a miniszteri biztos sikeres munkáját, a kódex létrehozását, külön hangsúlyt helyezett a felelős állattartásra. Rámutatott, mindent megtesznek a további együttműködésért, a kódex betartatásáért. 

Török László, a veszprémi állatkert igazgatója napi munkájukról kiemelte a természet- és környezetvédelmet, az oktatást, a fajmegőrzést és az állatvédelmi rendezvényeiket. 

A köszöntők után a szónokok és a színház, a megyei könyvtár, egy óvoda, a kultúrbisztró, a Vackoló Állatvédő Egyesület, a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány, az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány, az Állatvédő Egyesület Veszprém, az Olt-Alom Állat, Természet- és Környezetvédelmi Egyesület aláírta az Állatvédelmi Kódexet. 

Ezek is érdekelhetik