Természet ihlette alkotások

2021.12.06. 09:01

Megyénk három alkotója is részt vett a Fejér megyei csoportos tárlaton

Megyénk három alkotója is részt vett a Fejér megyei csoportos tárlaton, a design, otthon, lakberendezés, bútor című kiállításon a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban.

Tóth B. Zsuzsa/ Napló

Lengyel Zsuzsa és Varjas Judit alkotásaik előtt

Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

Öt tehetséges tervező-alkotó – Kövi Tímea, Lengyel Zsuzsa, Szabó Anikó, Varjas Judit és Zelenai Eszter – mutatja be munkáit a tárlaton. Különleges, egyedi bútorok, lakás textilek, lámpák, ékszerek, kerámiák láthatók a kiállításon, amelyet az élményt fényképeivel gazdagító Zai Viktória enteriőrtervező nyitott meg.

 

Amint kiderült, a kiállításon bemutatkozó alkotók mindegyikéhez közel áll a természet: vagy onnan merítik az ihletet a munkához, vagy az adja az alapanyagot, amelyből a minden lakásba egyedi színt hozó tárgyakat készítik. A kiváló minőségű, igényesen tervezett, kézműves eljárással készült darabok megszépítik, alakítják is a környezetüket, használóik pedig naponta örömüket lelhetik a látványban, amelyet a valóban egyedi alkotások nyújtanak az otthonukban.

 

Bögrék, csészék, tálak, tányérok és kanalak – akár az egész étkészletet kékre varázsolhatjuk a Szentbékkálán élő Lengyel Zsuzsa kerámiáival. Gyerekei iskolájában, a faliújságon látta meg a hirdetést az egyéves keramikusképzésről, amit barátnőivel elvégzett. Beleszeretett a fazekasságba, így maga tanulta tovább a mesterséget. Az első kék kerámiát barátnője konyhájába készítette, azóta a védjegyévé lett a Balaton víztükrét idéző szín. De szereti a natúr, a krém, a púder, a szürke és a zöld színeket is. Lakóhelyének környezete, a sziklák redői, a fák, a levelek erezete folyamatosan inspirálja. Edényeit maga készíti, nem önti formába az agyagot, így minden egyes darab egyedi és megismételhetetlen. Díszítőfestőként végzett, majd képi ábrázolás- festő szakon diplomázott, aztán rajztanár, andragógus tanár szakokon szerzett mesterdiplomát Varjas Judit. A tapolcai alkotó felsőfokú tanulmányai mellett olvasztott üvegékszereket készített, majd régi alpakka evőeszközöket alakított át ékszerekké, fogasokká. A zsebpénz-kiegészítésből lassan családi vállalkozássá nőtte ki magát a Varjas Art. Az ékszerkészítés mellett másik nagy szerelme a díszítőfestés, illetve a dekorfalak készítése, dekorglettelése. - A színek, formák, textúrák lenyűgöznek és folyamatos alkotásra, fejlődésre ösztönöznek. A gyöngyház, az ezüst, az arany csillogása a struktúrált felületeken, az omladozó vakolat, a szegecselt vagy épp a zsaluzott betonhatás, a stencilezett, csipkézett, díszített falakon át egészen a fém oxidációig különleges, egyedi ékévé válhat otthonunknak – vallja Judit, aki a kiállításra a helyiség egyik falát dekorálta, így művét bármikor megcsodálhatja az utókor is.

 

-        A természet kincseivel csak alázattal szabad bánni – vallja a designer bútorokat tervező és készítő Kövi Tímea, akinek fa iránti szenvedélye már gyerekkorában megmutatkozott. Amikor csak lehetett, nagyapja asztalosműhelyében barkácsolt. Bár egészen más irányba indult, kommunikáció-művelődésszervező és hotel-turizmus diplomát szerzett, végül visszatért a kreatív területre és belsőépítészetet kezdett tanulni. Nemes fából, kizárólag egyedi, kézműves technikával designer bútorokat álmodik meg egy asztalosmesterrel. Célja, hogy megmutassa, hogy a bútorpiacot az utóbbi időben elárasztó, olcsónak nem mondható, mégis alacsony minőségű tömegtermék helyett az egyedi, kiváló minőségű bútordarabokat. Azok nemcsak a környezettudatos életmód részei, otthonunk igazi kincsei, de unokáink számára is használható darabok.

Kövi Tímea bútorain Lengyel Zsuzsa kerámiái és felettük Zelenai Eszter lámpájaForrás: Tóth B. Zsuzsa / Napló

A székesfehérvári Szabó Anikó középiskolás kora óta foglalkozik textilekkel, elsősorban szövéssel. Fontos számára a természet közelsége, az általa készített darabok letisztultságot és harmóniát tükröznek. A textilek megalkotásakor arra törekszik, hogy a felületek minél érdekesebbek legyenek, minél gazdagabb struktúrával rendelkezzenek. Egyaránt készít lakástextileket, amelyek sorozatgyártásra alkalmasak, és textilképeket, illetve nagyméretű textileket is, melyek mind egyedi darabok.

 

Az egyetem elvégzése után vágott bele a kétéves asztalos képzésbe Zelenai Eszter, aki 2021 tavaszán hozta létre a ZeBúra Design márkát. Küldetésének tartja, hogy megfizethető alternatívát kínáljon azoknak a vásárlóknak, akik az egyediséget és a természetes anyagokból készült lakáskiegészítőket preferálják. Célja, hogy lámpabúrái a rohanó 21. században is eljuttassák a lakásokba a természetes fából áradó nyugalmat. A fél milliméter vastag fafurnér képes átereszteni a fényt úgy, hogy közben a fa erezete, mintázata, színvilága, minden apró „fahibájával” – vagy éppen szépségével – együtt érvényesülhet. Egy ilyen lámpa a fa és a fény érdekes összjátéka, amely az esztétikai értékén túlmenően nyugodt, természetes hangulatot kelt” – mondja Zelenai Eszter, aki három fafajtából: dióból, bükkből és juharból készíti a lámpákat. Minden design lámpabúra egyedileg, kézzel készül, kézi szerszámok segítségével, csak és kizárólag kézi erőt alkalmazva.

 

A kiállítás december 23-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében és a rendezvények alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában