Megnyílt a hetedik Mézes Hárskút

2021.12.13. 14:02

Összekovácsolja a helyieket a látványos mézeskalács kiállítás

Már hagyomány, hogy karácsony előtt a helyiek által készített mézeskalács épületekből, tárgyakból felépítik a települést. A hangulatos és látványos kiállításhoz idén - a korábbi évekhez képest sokkal többen - 41 család, 64 alkotással járult hozzá. Emellett a hetedik Mézes Hárskút tárlaton megidézték a régi idők karácsonyainak hangulatát is a szervezők.

Molnár Sándor

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A hárskútiak nagy örömére idén újra együtt ünnepelhették meg a megnyitót. Tavaly ugyanis a járványhelyzet miatt elmaradt a közösségi élmény. Tábori Ferenc polgármester megnyitójában köszönte a szervezők munkáját, akik hagyományt teremtettek a kiállítással és a köszönte a sok támogató felajánlását is, akik hozzájárultak a rendezvényhez.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő köszöntőjében megjegyezte, hogy Hárskúton nagyon erős közösség van, amelyért nagyon sokan tesznek. A helyiek összefogásával ismét megelevenedett a település, és elképesztő alkotás született a karácsonyi időszak egyik legkedveltebb süteményéből. A Mézes Hárskút kiállítás igazi közösséget összekovácsoló projektje a településnek, amihez szeretettel gratulált a képviselő. 

Idén is látványos mézeskalács kiállítás készült Hárskúton
Forrás: Pesthy Márton/Napló

Az idei évben a „Régi idők karácsonya” címet adták a dekoráció témájának a szervezők. Wágenhofferné Tehel Viola és Bachstetter Anikó ezzel a gondolatisággal szerették volna megidézni nagyszüleink karácsonyainak hangulatát. A hatás eléréséhez készítettek egy szépen díszített kandallót fotellel és kisasztallal, utóbbira hógömböket helyeztek. Emellett egy régi polcból készült egy méretes babaház is, sok-sok kézzel készített aprósággal, számos parányi életképpel, jelenettel. A terem sarkában elhelyezett látványos karácsonyfát pedig kézzel készített díszekkel dekorálták, hogy megidézzék a karácsonyi hangulatot. 

A kiállítás érdekessége még, hogy a hetedik alkalommal megrendezett Mézes Hárskútra jóval több alkotás érkezett, mint a korábbi években. A készítésbe a hölgyek mellett bekapcsolódtak a férfiak és a gyerekek is, és olyanok is alkottak, akik korábban még nem vettek részt az akcióban.  Elkészítették például a helyi templomot, a falugondnok „szárnyaló” falubuszát, emellett látványos világítótorony, székelykapu és hógömb, valamint sok-sok házikó is készült mézeskalácsból. A legszebb alkotásokra egyébként egy hétig szavazni is lehet. 

 

A megnyitót László Szilvia énekművész és Molnár Orsolya zongoraművész „ Varázslatos ünnep” című hangversenye színesítette. A mézeskalács kiállítás várhatóan 2022 január 8-ig látogatható a Közösségi Színtér nyitvatartási idejében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában