A fiatalok maradnának a faluban

2021.12.27. 12:00

Szeretnének javítani a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségein Nagyvázsonyban

Munkahely, lakhatás és szabadidős programok – ez a három legfontosabb tényező, aminek megléte a legfontosabb a fiatalok számára, akik egyébként szívesen maradnának a településen, amely számukra egy ékszerdoboz.

Molnár Sándor

Kandikó Rita, a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület elnöke az egyesület által készített térképnél

Fotó: Molnár Sándor / Napló

A térség fiatalokkal foglalkozó egyesületei már harmadik alkalommal készítettek felmérést az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület Leader-csoportja részére a hétéves ifjúsági stratégiához. Azért ekkora időintervallumra terveznek majd, mert az Európai Unió hétéves ciklusokra ad támogatást. A Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület részére hatvan 13 és 30 év közötti fiatal töltette ki a kérdőívet Nagyvázsonyban. A válaszokból az derült ki, hogy többségük szeretne a településen maradni, mert nagyon jól érzik magukat itt. Megkérdezték arról is a fiatalokat, hogy mi hiányozna nekik leginkább, ha elköltöznének a faluból. 
 

A válaszokból kiderült, hogy leginkább a család. Emellett komoly érték számukra a nyugalom, a csend, a barátok, az emberek, az udvar, a környezet és a jó levegő. Ezekből a kifejezésekből készült is egy szófa, amelyet az egyesület tagjai kiraknak majd plakát formájában a faluban is. A kérdőív legfontosabb megállapítása, hogy ha találnának munkát, és lenne lakhatási lehetőségük, akkor itt maradnának a helyi fiatalok. Érdemes lenne tehát akár úgynevezett fecskeházakat építeni nekik. A koronavírus-járvány által okozott rendkívüli helyzet egyik hozadékaként pedig kiderült az elmúlt években, hogy sok esetben akár otthonról is dolgozhatnának. A felmérés viszont rávilágított arra is, hogy van még mit javítani a szabad­idő hasznos eltöltésének lehetőségein is. 
 

– Elgondolkodtató az is, hogy a fiúk aktívabbak a közösségekben. A lányok nagy része nem tagja semmilyen civil szervezetnek. Ennek érdekében még nekünk is van mit tennünk. Meg kell hallgatnunk őket, hogy mit szeretnének – mondta el Kandikó Rita, a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület elnöke. 
A szervezet hétéves ifjúsági stratégiáját az egyesület képviselői a napokban átadták Nagyvázsony polgármesterének, Fábry Szabolcsnak, és egyeztetnek majd arról, milyen közös lépéseket tehetnének annak érdekében, hogy a nagyvázsonyi fiatalok még jobban érezzék magukat a településen. A Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület tagjai gondolkodnak például okospad és közösségi iroda létrehozásában is Nagyvázsonyban. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában