Német nemzetiségi önkormányzat

2022.01.21. 15:00

A kitelepítés évfordulójára emlékeztek Magyarpolányban

Az 1948-as kitelepítés évfordulójáról emlékezett meg – a járványhelyzet miatt szűk körben- a község önkormányzata, és a helyi német nemzetiségi önkormányzat január 20-án.

Tisler Anna

Az emlékezésen Diénes Attila Magyarpolányban élő szobrász által készített emlékműnél Grőber József és Grőber Andrea koszorúzott, Meinczinger Hanna hetedikes diák verset mondott

Forrás: Tisler Anna

Ezen a napon, vagy ahogy a helyiek nevezik, Fábián, Sebestyén napján kényszerült a sváb lakosság elhagyni a szülőföldjét. A kitelepítés 150 családot, 605 személyt érintett, akiknek az akkori Német Demokratikus Köztársaság területén kellett új életet kezdeniük. Magyarpolányi svábokat telepítettek a környező falvakba is. Az intézkedés amely a falu lakosságának csaknem felét érintette, elsősorban lelkileg volt megterhelő, ugyanis családokat szakított szét. Grőber József polgármester elmondta, hogy a Németországba kitelepítettek nagy része Zwönitzbe került, amely ma Magyarpolány testvértelepülése. 

 

A hazájukat elhagyni kényszerültek közül ma már kevesen élnek, de a leszármazottaik tartják a községgel a kapcsolatot, a két település önkormányzatán kívül a családok is összebarátkoztak. A gyermekeknek és unokáknak is fontosak a gyökerek. A 70. évfordulón a magyarpolányiak elzarándokoltak Pirnába és Zwönitzbe azon az útvonalon, amelyen a kitelepítetteket vitték, majd jártak az egykori gyűjtőtáborban. A szentmisén a kinti plébános a liturgia egy részét magyarul mondta. 

 

Grőber Andrea, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke, a helyi iskola tanára hozzátette, már gyermek korban segítik a két település diákjainak a kapcsolatfelvételét. Három éve egy uniós pályázat támogatásával 10 diák egy hetet töltött kint, és a két iskola tanulói közösen tanultak egy színdarabot. A fiatalok a közösségi oldalakon tartják egymással a kapcsolatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában