Reneszánszukat élik a falvak

2022.01.24. 14:32

A Magyar falu program a hazai vidékfejlesztés zászlóshajója

A Magyar falu program tárgykörében tartott fórumot a térség polgármesterei számára Gyopáros Alpár Modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a pápai Jókai Mór Művelődési Központ színházépületében.

Polgár Bettina

Gyopáros Alpár kormánybiztos és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő Fotó: Penovác Károly/Napló

Gyopáros Alpár kormánybiztos és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő Fotó: Penovác Károly/Napló

Kovács Zoltán kiemelte, a Magyar falu program a kistelepülések esélyegyenlősége jegyében indult, és napjainkra az ország egyik legsikeresebb hazai forrásból támogatott programjává vált. Hozzátette, ennek kapcsán soha nem látott pénzforrás jutott mintegy 2800 ötezer lélekszám alatti településnek.

Megtudtuk tőle, a választókerületében is jelentős a pályázati igény, és minden ide tartozó kistelepülésen megvalósult már valamilyen beruházás a Magyar Falu Programnak köszönhetően.

Gyopáros Alpár rámutatott, a Magyar falu programot 2018-ban hirdették meg, a végrehajtása pedig 2019-ben kezdődött. – A kistelepüléseken élők véleménye szerint minden szegmensében sikertörténet ez a program, mely a hazai vidékfejlesztés zászlóshajójává vált. A falvak reneszánszukat élik, és ezt pontos számok is igazolják. A KSH adatai szerint Magyarországon a 2010-es évek közepére 2500 kistelepülés drasztikusan veszített az elmúlt évtizedek alatt a népességszámából. Azt a célt tűztük ki, hogy a következő 8-10 évben minden településen megállítsuk ezt a folyamatot. Kevesebb, mint 3 év után a 2500-ból 1000 településen elkezdett növekedni a népességszám, sokkal gyorsabb tempóban, mint arra előzetesen számítottunk. Ezt szeretnénk folytatni a továbbiakban – fejtette ki.

Forrás: Penovác Károly/Napló

Megtudtuk tőle, a 2019-től 2021-ig tartó időszakban országos szinten több mint 600 milliárd forintot biztosítottak falusi fejlesztésekre, beleértve a falusi csokot is, melyet már 28 ezer család igényelt, és a döntő részük fel is használta azt. Emellett 3000 kilométernyi mellékúthálózati szakasz újult meg a Magyar falu program keretében, melyet idén legalább 1000 kilométerrel toldanak meg. - A pályázati rendszeren keresztül már több mint 20 ezer nyertes pályázatot hirdettünk ki, és több mint 200 milliárd forint támogatást ítéltünk oda. Veszprém megyébe 1200 pályázati támogatás jutott több mint 12 milliárd forint értékben, a mellékúthálózat tekintetében 37 kilométer már megújult, ehhez további 10 kilométer csatlakozik az idei évben – hangsúlyozta.

Hozzátette, az idei 15 pályázati kiírásból 14 már nyilvános; sok népszerű lehetőséget megismételtek, de a falvak kérésére vannak olyan újdonságok is, mint például az úgynevezett gépszínpályázat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában