Magyarság KicsiNagykövete

2022.01.28. 11:00

A program gyökereket ad a gyerekeknek

Elkezdődött a lakókörnyezet és a hazai kultúra megismerését célzó Magyarság Kicsi Nagykövete program, mely során 10–12 éves gyerekek képviselik a megyéket és a határon túli régiókat.

Laskovics Márió

Győrffy Balázs, a NAK elnöke remek kezdeményezésnek tartja a programot Fotó: NAK

A határon innen és túl élő magyar nemzetiségű gyerekeket szólítja meg a Generációk Találkozása Egyesület és a Jövőt Építők Generációja Egyesület közös programja, a Magyarság KicsiNagykövete. A 1012 év közötti diákok többfordulós, játékos versenyen ismerhetik meg szülővárosukat, környezetüket, a kreatív és kincskereső feladatok során a hazaszeretet, a kultúra, a sport tisztelete és a család fontosságának érzése is elmélyül bennük. Gyökereket kapnak, hogy tudják, honnan jöttek, s legyen hová visszatérniük, és szárnyakat, hogy merjenek nagyot álmodni és megvalósítani azt.

A megmérettetés hazánk tizenkilenc megyéjén és a fővároson túl öt határon túli, magyarok lakta régióra, Erdélyre, Kárpátaljára, a Felvidékre, az Őrvidékre és a Délvidékre terjed ki, kapcsolatot teremtve a belföldi és külhoni gyerekek között. A legjobban teljesítő diák elnyeri a Megye KicsiNagykövete, a második és harmadik helyezett a Megye KicsiAttaséja címet, és képviselhetik megyéjüket majd az országos megmérettetésen. 

Mint megtudtuk, az ötletet először egyetlen megyében próbálták ki 2020-ban, a mintaprojekt helyszíne Szabolcs-Szatmár-Bereg megye volt. – Megkerestünk 161 iskolát, a honlapunkon, a közösségi médiában és az Okos Doboz felületén is közzétettük a felhívást. Az érdeklődés elsöprő volt, 681-en jelentkeztek. A pandémia miatt eleinte a virtuális térben tartottuk a kapcsolatot a diákokkal, akiknek a program nagykövete, Szabó László, a Mediaworks Hungary Zrt. akkori vezérigazgatója versenyindító videóüzenetben elmagyarázta, washingtoni nagykövetként mi volt a feladata. Az ő javaslatára választanak attasékat is, akik munkájáról felesége, Szeverényi Ivonn Ildikó nagykövet, volt külgazdasági attasé mesélt – árulta el Strack Mária ötletgazda. 

Megyénként a kormányhivatalok és tankerületek segítségével értesítették az iskolákat. A regisztráció után az Okos Doboz felületén indul a verseny, ahol két hetet töltenek el a diákok izgalmas, játékos versengésben. Innen száz gyermek megy tovább a második fordulóba, ahol négy héten át e-levélben kapják a megyéjüket érintő kérdéseket, gyakorlati feladatokat. A kiértékelést követően harminc gyermek jut a döntőbe, nekik helyi hírességekkel izgalmas találkozókat szerveznek. A döntő március elejére várható, minden megyében kilenctagú zsűri pontozással választja ki a legjobbakat. Március 27-én lesz az országos döntő Novák Katalin fővédnökségével, ahol a megyei győztesek küzdenek meg a Magyarság KicsiNagykövete és a Magyarság KicsiAttaséja címért. 

A program fővédnöke Veszprém megyében Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, mentora Posovszki Mihály cégtulajdonos. Győrffy Balázs elmondta, remek a kezdeményezés. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye győzteseivel, Baksa Fruzsinával és Kósa Krisztiánnal novemberben találkozott az Országgyűlés épületében. Érdeklődéssel várja a verseny további kimenetelét. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában