Tankerületi évértékelő

2022.01.21. 17:30

A Veszprémi Tankerületi Központ és a hozzá tartozó iskolák sikeresen alkalmazkodtak az új helyzethez

A 2020-ban berobbanó koronavírus-járvány nehéz helyzetbe hozta a köznevelési intézményeket.

Molnár Sándor

Forrás: Illusztráció

A 2021-es évet is a járvány határozta meg, de a Veszprémi Tankerületi Központ és a hozzá tartozó iskolák is sikeresen alkalmazkodtak az új helyzethez. A legfontosabb cél az volt, hogy megtartsák az elért eredményeiket, országos szintű tanulmányi és sport sikereiket, és stabil háttérrel biztosítsák a szükséges feltételeket az intézmények zavartalan működéséhez.

 

A 2021-es esztendőben a Veszprémi Tankerületi Központ több projekt segítségével is fejlesztette intézményeit.

 

– Kétmilliárd forintot meghaladó összegből korszerű tanulási környezetet alakítottunk ki EFOP-os projektek keretében a csetényi Vámbéry Ármin iskolában és a balatonfűzfői Irinyi iskolában . Intézményeinket új épületrészekkel bővítettük, sportolásra, a szabadidő eltöltésére alkalmas terek újultak meg, szaktantermeket alakítottunk ki, tantermeket újítottunk meg, bútorokat és taneszközöket is vásároltunk. Egy másik EFOP-os projekt segítségével bentlakásos és napközis táborokat szerveztünk 22 intézményünk 1800 gyermeke számára. Nemzetközi forrásból az Erasmus plusz projektek segítségével négy intézményünk szervezhetett találkozókat külföldi partnerekkel közel 5,5 millió forint értékben – tudtuk meg Szauer István tankerületi igazgatótól, aki elmondta még, hogy hazai pályázati lehetőségeknek köszönhetően (sportiskolai, önkormányzati, nemzetiségi támogatások, Határtalanul Program; Nemzeti Tehetség Program; Erzsébet táborok – Erzsébet Alapítvány, NKA, Európa Kulturális Fővárosa projekt) iskoláik az idei évben 25,9 millió forintot használhattak fel.

 

A Magyar Falu Programban segítségével négy intézmény iskoláit, tornatermeit fejlesztették 88,5 millió forintból. További központi költségvetési forrás terhére négy intézmény infrastrukturális fejlesztésének előkészítése kezdődhetett meg 230 millió forintból.

 

A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programban 1,6 milliárd forintból új tornateremmel bővült a felsőörsi iskola. Szintén ennek a programnak köszönhetően épülhetett meg Várpalotán a tanuszoda is.

 

A Modern Városok Programban 1,6 milliárd forintból megújult a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola és elkészült a Veszprémi Sportuszoda is. Utóbbi a jövőben a veszprémi és a környékbeli iskolák számára biztosít helyszínt az úszásoktatáshoz. A Veszprémi Tankerületi Központ saját forrásból további 70 millió forintot fordított intézmények karbantartására.

 

Szauer Istvánt a járványhelyzet okozta kihívások kezeléséról is kérdeztük.

 

– A járványügyi előírások szigorú betartása mellett rendben lezajlottak a középiskolai felvételik, az érettségi vizsgák és eredményes volt a beiskolázás. A felső tagozatosoknak 2021. március 8-tól május 10-ig, az alsó tagozatosoknak március 8-tól április 19-ig tartott a tantermen kívüli digitális munkarend. Az átállás a tanárokat, diákokat, szülőket már nem érte váratlanul, az eszközök rendelkezésre álltak és az iskolák által kidolgozott intézményi protokoll nagymértékben segítette a folyamatos munkát – fogalmazott az igazgató, aki kitért arra is, hogy a tankerület pedagógusállományában nagy változás nem történt. Pedagógusaik oltottsága az országos arányoknak megfelelően nagyon magas.

 

 A 2022-es esztendő terveiről, céljairól a Veszprémi Tankerületi Központ tankerületi igazgatója elmondta, hogy szeretnék folytatni intézményeik infrastrukturális és szakmai fejlődésének segítését, és a kitűzött célok elérése érdekében az intézményvezetőkkel, települési önkormányzatokkal kialakított partneri együttműködést tovább erősíteni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában