Körkép

2022.01.25. 17:00

Autóroncsok az utaknál: Mégis, kinek a felelőssége?

Sok roncsot, illetve lerobbant autót lehet látni az utaknál, rosszabb esetben az utakon is. Megkérdeztük a rendőrséget, kinek a feladata, illetve felelőssége az ilyen járművek elszállítása?

Kovács Erika

Autóroncs egy baleset után, Veszprém megyében. Ebben az esetben a rendőrség intézkedik

Fotó: Elekes Gergő/veol.hu

- Egy közúti közlekedési balesetnél a jármű tulajdonosát, vagy üzemben tartóját a rendőrség nyilatkoztatja az elszállítás módjáról. Amennyiben arról nem tud, vagy nem kíván gondoskodni, úgy az említett balesetet után a rendőrség megteszi a szükséges intézkedéseket és arról az érintett felet értesíti, közölte Bartók Judit, megyei rendőrségi sajtószóvivő. Ha a rendőrségnek további vizsgálatokhoz szüksége van a roncsokra, akkor intézkedik az szállításról. Erről leltár készül, és később visszaadják a tulajdonosnak vagy a hozzátartozónak. Az utak mellett hagyott, balesetveszélyt nem jelentő, rongálódott járműveknél az érintett út, így az önkormányzati, illetve az út kezelője, a közút jogosult intézkedni az elszállíttatásról.

A szóvivő hozzátette, a rendőrség a közterület rendjének fenntartásával kapcsolatos rendészeti feladatok ellátásánál, így a vagyonvédelem, vagy veszély elhárításánál intézkedik a sérült jármű elszállításáról, ha azt máshogyan nem lehet eltávolítható a közútról. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában