Tehermentesíti a zsúfolt csomópontokat

2022.01.20. 07:00

Év végére elkészül a 8-as és 82-es utat összekötő szakasz

A kivitelezővel tavaly decemberben írták alá a vállalkozói szerződést, a beruházásnak 2022. december 16-ig kell elkészülnie, közölte kérdésünkre a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

Marton Attila

Forrás: Pixabay

A mintegy 1,1 kilométer hosszú útszakasz az új Budapest úti külön szintű csomópont északi oldalán lévő körforgalmat és a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetnél a 82-es úton lévő szintbeli csomópontot köti majd össze. Az új útszakasz közepén körforgalom épül. A csomópont és a 8-as út közötti szakaszon 2+1 sávot alakítanak ki, míg a közbenső körforgalomtól a 82-es útig kétszer két forgalmi sávot építenek. Az új szakasz a 82-es útra a börtönnél csatlakozik be, ahol a meglévő csomópontot turbó körforgalommá alakítják át. Az új szakasz mentén mintegy 800 méteren gyalog- és kerékpárút is épül a közbenső, sportlétesítményeknél épülő körforgalom és a börtönnél körforgalommá átépítendő csomópont között.

A beruházó válaszában azt írta, az új útszakasz megépítésének egyik célja, hogy tehermentesítse a 82-es főút jelenleg rendkívül terhelt szakaszát, így a hipermarket és a Veszprém Aréna környékét, és az ott található csomópontokat (Aréna körforgalom és turbó körforgalom). Az összekötő szakasz nagymértékben segítheti a Veszprém Aréna közlekedési kapcsolatát: azzal, hogy az eddigiek mellett egy újabb megközelítési pont létesül, jelentősen csökkenti a nagyobb közönséget vonzó események alkalmával előforduló forgalmi dugókat, hívta fel a figyelmet a beruházó. Az átkötés emellett megoldást jelenthet a területen lévő uszoda és kereskedelmi létesítmények közlekedési igényeinek kiszolgálására is, amennyiben elkészül az ezekhez kapcsolódó belső úthálózat. Az átkötő szakasz kiszolgálja a területen tervezett létesítmények közlekedési igényeit is. A projektet magyar állami forrásból finanszírozza a NIF Zrt. a „Kiemelt Közúti Projektek” hazai finanszírozású támogatási szerződés terhére. A beruházás bruttó összege közel 5,2 milliárd forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában