Több mint 150 esemény

2022.01.11. 17:30

Fáradhatatlanul dolgoznak a helyi civil közösségért - Régi és új feladatok, kihívások

- A tavalyi esztendő az egyesületünk számára nagyon sikeres volt – mondta a Naplónak Varga Endre, a Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület elnöke.

JLI

Varga Endrééknek 2022-re is rengeteg programjuk van

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

A rendezvények összeszámolásánál ő maga is meglepődött, hiszen 2021-ben több mint 150 eseményt bonyolítottak le. Megjegyezte: egyesületük működteti a veszprémi Civil Házat, amelynek két fő programja van. Az egyik a klasszikus Civil Ház Programból kinőtt Veszprém Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ Program, míg a másik a Család-, Esélyteremtési és Önkéntes Ház (CSEÖH) Program. Emellett a Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesületnek voltak nyertes Top-pályázatai is. A CSEÖH Program kapcsán több mint ezer gyereket érzékenyítettek az úgynevezett esélyórákon. – Erre különösen büszke vagyok, hiszen annak idején mi dolgoztuk ki az esélyórák tematikáját – mutatott rá Varga Endre.

Hangsúlyozta, a kollégáira is nagyon büszke, hiszen keményen dolgoztak, és bírták a nyomást akkor is, amikor súlyos veszélyeztetettséggel kellett megküzdeniük a koronavírus-járvány hullámai alatt. Formabontó, izgalmas rendezvényeket is tartottak, például a láthatatlan vacsorát, ahol a megye önkormányzati és gazdasági vezetőit látták vendégül.Varga Endre elmondta, a láthatatlan vacsorán azt tapasztalhatták meg a meghívottak (akiknek a szemét teljesen lefedték), hogy a vak és látássérült embertársaiknak milyen lehet elfogyasztani egy finom ételt egy átlagos étkezés során. Elindult a Szólj be a fogyinak! elnevezésű talkshow-juk is, melyben a Szólj be a papnak! program mintájára kötetlenül lehetett kérdezni fogyatékossággal élő emberektől. 

– Decemberben nyolcadik alkalommal osztottuk ki az általunk alapított Veszprém Megye Önkéntese és a Veszprém Megye Ifjú Önkéntese díjat. Továbbá tartottunk húsz fórumot és tíz képzést. Eljutottunk mind a kilenc kistérségbe, valamint fotókiállítást is szerveztünk, és ebből húsz kép végigjárta az országot – sorolta az egyesületi elnök 
Mindezek mellett két civil véradást és egy sajtóreggelit is tető alá hoztak. Készítettek egy szükségletfelmérést annak kapcsán, hogy a civil szervezeteknek a különböző városrészekben mire van igényük. Bemutatták és támogatták az Új nap, új remények elnevezésű adománygyűjtési akció új formáját csakúgy, mint ahogy 2021-ben a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör egyik kezdeményezése, a Kavicsfogú álteknős szobrának létrehozása mellé is odaálltak. Varga Endre ezt a hatalmas munkát munkatársaival, egyesületük tagjaival, önkénteseivel és az együttműködő civil szervezetek vezetőivel, szakembereivel valósította meg. 

– A 2021-es év azért is volt izgalmasabb, mert egy kicsit felszabadultunk a járvány szorításából, és az elmaradt előző évi projektjeink is tavaly valósulhattak meg, ami megmagyarázza a rendezvények nagy számát – fogalmazott Varga Endre. Megtudtuk tőle azt is, hogy az egyesület részt vesz az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program minél sikeresebb előkészítésében is. Projektmenedzsment és pályázatírás képzést tartottak, ezek folytatódnak idén is. Szerződésük van az EKF-fel arról is, hogy önkénteseket fogadó szervezeteket, intézményeket készítsenek fel 2023-ra, a program évére. 
Rengeteg terve van az idei évre a Varga Endre vezette egyesületnek. Hamarosan elindulnak például az egyeztetések az EKF-menedzsmenttel a 2022-re vállalt programok megvalósításával kapcsolatban. A Konferencia Európa Jövőjéről elnevezésű országos programsorozat keretében március végéig hét rendezvényt szerveznek, aminek az a jelentősége, hogy ajánlásokat gyűjtenek össze arról, ki milyen Európában szeretne élni. 

A Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület tagjai úgy tervezik, az évet január 13-án, csütörtökön a budapesti Educatio szakkiállításon kezdik, ahol a megyei civil központok hálózatát és az önkéntességet népszerűsítik. Februárban ismét a fővárosba, a Groupama Arénába utaznak, ahol egy, a civilek napja kapcsán szervezett 600 fős konferencián vesznek részt az általuk meghívott Veszprém megyei civil szervezetekkel együtt. Veszprémben február 21-én tartják a hatodik Civil véradást, melyre szeretnék, ha minél több egyesület elküldené tagjait, képviselőit. 

– Régi és új feladatok, kihívások, sok-sok munka és remélhetőleg sikerek várnak ránk idén, hiszen az egyesület azért dolgozik, hogy a civil szféra folyamatosan fejlődjön – mondta Varga Endre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában