Megújul a villagazdaság

2022.01.06. 14:32

Félmilliárd forintos fejlesztés Nemesvámos-Balácapusztán

Tavaszra elkészülhet a balácai római kori villagazdaság épületének új tetőszerkezete, és a kiállítóhely újra fogadhatja a látogatókat.

Marton Attila

Ovádi Péter, Navracsics Tibor és L. Simon László a bejáráson

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Villa Romana Baláca – amely a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítóhelyeként működik – tetőszerkezete felújítás alatt áll. A beruházást csütörtökön bejáráson tekintette meg L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Navracsics Tibor, az Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításáért felelős kormánybiztosa, Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára, Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Sövényházi Balázs Nemesvámos polgármestere és Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója. A bejárást követően L. Simon László és Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója a villagazdaság és a veszprémi múzeum közötti szakmai együttműködésről írtak alá megállapodást. A két intézmény tudományos, kiállítási, kutatási és közösségi programokban is összedolgozik a jövőben.

Kovács Loránd Olivér főosztályvezető, a Villa Romana Baláca kiállítóhely vezetője kérdésünkre elmondta, a felújítás első ütemében a villagazdaság fából készült tetőszerkezetét tervezték korszerűsíteni az EMMI forrásából, azonban a vizsgálat során kiderült, hogy el kell bontani a szerkezetet. A felújítás második üteme ezután kezdődött el, a beruházást 500 millió forinttal támogatja az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program, vagyis közvetve a magyar állam. A fejlesztés során nemcsak a tetőszerkezet, hanem a közművek is megújulnak. Az épület különlegessége ugyanis, hogy a közműveket a kétezer éves építmény tetejére szerelték fel, magyarázta a kiállítóhely vezetője. A tető eredeti formájában készül el, és az egykori római épület minden belső tere tető alá kerül.

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Kovács Loránd Olivér hozzátette, egy nemzetközi programban elkészül a balácai villagazdaság virtuális rekonstrukciója is: a látogató egy VR-szemüveg felvétele után „sétálhat” az eredeti falak között a virtuális valóságban. Az „időutazásra” a Magyar Nemzeti Múzeum főépületének egyik helyiségében, valamint a balácai villagazdaságban is lesz lehetőség.

A tervek szerint a felújítás tavasszal befejeződik, és a villagazdaság áprilistól újra megnyitja kapuit a látogatók előtt. A korábbi, római korral foglalkozó programkínálatot igyekeznek újra a látogatók elé tárni, emellett nyitnak a minőségi kultúra felé. A kiállítóhely vezetője elmondta, az egykori balácai római kori tulajdonos a birodalom legfelső rétegébe tartozott, és rendszeresen szervezett a villagazdaságba magas színvonalú kulturális eseményeket. Ezt a hagyományt élesztenék újra színházi és zenés produkciók meghívásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában