Csingervölgy

2022.01.27. 15:51

Fórum Ajka turisztikai fejlesztéséről

Csingervölgy városrész és Ajka turisztikai fejlesztési elképzeléseiről tartott fórumot a város önkormányzata január 27-én a Városházán. A rendezvényen részt vett Navracsics Tibor kormánybiztos és a Pannon Egyetem szakemberei.

Tisler Anna

Navracsics Tibor kormánybiztos

Forrás: Györkös József

Schwartz Béla, Ajka város polgármestere  előadásában bemutatta Csingervölgy azon részeit, amelyeket a turisztikai fejlesztésbe be kívánnak vonni. A világ első kriptongyára egykori épületéből a felújítást követően  multikulturális központot hoznak létre, amely pénzügyi forrásának biztosításában Navracsics Tibor segített. Az Ármin bánya mentőállomásának épületét megtartják. Két jelentős méretű területet meg kíván szerezni a város, az egyik a erőmű a másik az állam tulajdona. Az egykori vájárképző iskola épülete egy turisztikai szakember véleménye szerint jelentős beruházást követően alkalmassá válhat turisztikai célra. A Molnár Gábor parkerdő, ahol a Bányászati Múzeum is van, nagy része szinten a város tulajdona. A múzeum az ország legnagyobb szabadtéri ipari skanzenje. 

Schwartz Béla, Ajka város polgármestere

Forrás: Györkös József

Navracsics Tibor hozzászólásában megfogalmazta, Ajka értéke az ipari múltja, és az, hogy szépen fejlődik, amely az itteniek kreativitását, találékonyságát és jövőképét dicséri. Jó volna, ha a nagyobb cégek vezetői nem csupán dolgozni járnának Ajkára, hanem ott szeretnének családjukkal együtt letelepedni, mert megtalálják a lehetőséget a sportolásra, a kulturális szolgáltatások igénybe vételére. A vállalkozások a profiljukba illő szakmai konferenciákat is szervezhetnek, majd ha a résztvevőknek megtetszik a város, családostól visszatérhetnének turistaként. Segíthetnek ebben a Pannon Egyetem szakemberei, az intézmény és a város nemrég írta alá az együttműködési megállapodást, valamint az Európa Kulturális Fővárosa program. Térségben kell gondolkodni a fejlesztéseknél, például a Somló borvidékével vagy Herenddel. 

 

Varga Andrea a Kristályvölgy Egyesület elnöke kijelentette, hogy Ajka számos különlegességgel dicsekedhet, ilyen például a dinó lelet amely Ajkaiceratops kozmai néven ismert, valamint az ajkait. 

 

Bródy Imre, a kriptonlámpa feltalálója, akinek találmányában senki nem hitt, mégis világsiker lett. Ő a lehetetlen küldetés megvalósítója. A Superman aki akár Ajkán is születhetett volna. A tervek között ezért  szerepel egy Superman rajongók találkozója. 

Forrás: Györkös József

A Kriptonház projekt kidolgozásában is részt vett Szegvári Péter hozzátette, hogy a helyiek őrzik a hagyományokat, az Európa Kulturális Fővárosa program nagy lehetőség. Tavaly augusztusban egy testvérvárosi workshop keretében a lehetséges nemzetközi együttműködésről is szó volt. Az unnai fénymúzeummal, a weizi energiatakarékos, környezetbarát technika bemutatásával,  a rovaniemi dizájnközponttal való együttműködéssel fel lehet tenni a várost  Európa kulturális térképére

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában