Önzetlen segítség

2022.01.26. 10:00

Hercegnő lehet egy beteg kislányból

A bájos, szőke, kilencéves Assink Lori 2-2,5 évig növeszti a haját, majd levágatja és felajánlja azt, immár másodízben, hogy rászoruló gyermekeknek parókát készítsenek belőle.

Müller Anikó Hanga

Lori levágott copfjaival. A parókához a hajszálakat egyenként varrják majd fel egy különleges, puha pamutanyagra Fotók: családi

A kislány egy hollandiai kisvárosban, Enterben él holland édesapjával, zirci születésű édesanyjával és hatéves testvérével. Tette megható, példaértékű, mély érzésről, komoly gondolkodásról vall. 

Pedig ő nem tudja, hogy az emberi hajból készült parókák nagyon drágák, és kevesen készítenek gyermekfejre valókat. Egy-egy darab másfél-két hónapig készül, szálanként varrják fel a hajat egy különleges, puha pamutanyagra. Vannak ugyan a kemoterápiás parókák, melyek 4-6 hónapot bírnak, de évente csak egyszer vehetők igénybe társadalombiztosítási támogatással. 

Minden betegség megviseli a hozzátartozókat, de gyermekek esetén ez különösen lesújtó érzés. Garami Miklós, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati ­Klinika egyetemi docense, klinikaigazgatóhelyettese tanulmányában kifejti, Európában 100 ezer gyermekre mintegy 12-15 újonnan diagnosztizált daganatos megbetegedés jut. A leukemias.hu adatai szerint hazánkban a 15 éves kor alatti gyermeklakosságban, egymillió gyermekre számítva, évente 150–200 új daganatos megbetegedés fordul elő. A kislányok, akik mesebeli hercegnők szeretnének lenni, szép hosszú hajkoronával, copffal, nehezen, értetlenül fogadják, ha betegségük következtében, a kezelések hatására kihullik a hajuk. Szégyellik társaik előtt, nehezen viselik, ha megnézik őket, megjegyzéseket tesznek rájuk. A betegség tüneteinek elviselése mellett nehéz a kicsiknek e lelki teher. 

Lori mindezekkel még nincs tisztában, érzékeny kis lelke azonban valamit mégis megérzett egy családi tragédia kapcsán. A kislány nem beszél magyarul, ezért az édesanyja, Assink Szabó Anikó mesélt erről. 

– Édesapám rákos volt, ezt akkor tudtam meg, amikor Lorit vártam. Sajnos meghalt. A kislányunkat – hiszen időnként hazalátogatunk szülővárosomba, ahol édesanyám él – hatéves kora körül érdekelte, miért is halt meg a nagypapája. Nem áltattuk, beszéltünk a betegségéről, a tünetekről, a túlélési esélyekről, a kemoterápiás kezelés következményei­ről. Megkérdezte, a papának kihullott a haja? Igen, mondtuk. Csináltak neki póthajat? – szólt a következő kérdés. Nem, addig nem jutottunk, válaszoltam. Elkezdett érdeklődni a rákbetegségről, kisfilmeket nézett, igaz, kicsi még, de megért mindent.

Több mint két évig növesztette a haját Lori

Két és fél évvel ezelőtt azt mondta, levágatja a haját és felajánlja egy beteg kislánynak, hogy készítsenek belőle parókát. Itt, Hollandiában meg is tettük ezt, bár sajnáljuk, hogy nem tudjuk, mi lett a haj sorsa, ki kapta a parókát. Most újból megnőtt a haja, a napokban levágatta. Lori először hazájában gondolta felajánlani levágott haját, de zirci kötődése miatt végül úgy döntött, szívesen adná zirci vagy Veszprém megyében élő kis betegnek – mondta el Anikó. – Ha megkérdezem a kislányomat, miért akarja levágatni és felajánlani a haját, annyi a válasza, hogy segíteni szeretne valakinek. Ránézek, és sugárzik a boldogságtól, a tudattól, hogy segíteni tud – tette hozzá az édesanya. 

Amikor tudomást szereztem Lori újabb tervéről, felgyorsultak az események. Kovács Orsolya, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház gyermekorvosa, kisgyermekes anyuka azonnal segítséget ígért, hogy megtaláljuk azt a kislányt, aki boldogan hordaná a parókát. Lángné Gitka, a veszprémi Fagyöngy Alapítvány elnöke, aki negyven évig dolgozott az egészségügyben, ápolt onkológiai betegeket, megbeszélte egy budapesti parókagyártó fodrászattal, hogy adományként befogadják Lori haját, ami azt jelenti, hogy elkészítik a parókát, és a kisgyermek, aki kapja, térítésmentesen juthat hozzá. Anikóék szeretnék mihamarabb, biztonságban eljuttatni a hajat a készítőhöz, a közösségi oldalon kérnek majd ehhez segítséget. Májusban rövid időre hazautaznak Zircre, szeretnék, ha megismerhetnék a kislányt, aki megkapja majd a parókát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában