Isten szolgálatába állni

2022.01.16. 20:00

Idén ismét megszervezték az imahetet a Krisztus hívők egységéért

Sok minden változik, de változatlan az igazság: én vagyok az, akit szeret az Isten, mondta Takáts István érseki általános helynök a veszprémi ökumenikus imahét vasárnapi nyitó istentiszteletén a református nagytemplomban.

Balla Emőke

Fotó: Balogh Ákos / Napló

A járványhelyzet idén lehetővé teszi a Krisztus-hívők egységéért végzett ökumenikus imahét megtartását. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa országszerte meghirdeti az imahetet, az aktuális járványügyi intézkedések betartása mellett. Így Veszprémben is, ahol vasárnaptól vasárnapig nyolc napon át imádkoznak a keresztény közösségek tagjai.

Az idei istentisztelet anyagát a Közel-Keleti Egyházak Tanácsa készítette elő, mondta köszöntőjében a házigazda református gyülekezet lelkipásztora, Niederhoffer Zoltán. A textusok választását az újszülött Királyhoz látogató napkeleti bölcsek története ihlette, amint Máté evangéliumában olvashatjuk: „… láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt.” Nyolc napon át a napkeleti bölcsek történetének egy-egy mozzanata jelenik meg az igehallgatók előtt.

A nyitó istentiszteleten Takáts István igehirdetésében összefoglalta a napkeleti bölcsek történetét. Az érseki általános helynök arról beszélt, fontos, hogy legyen a szívünkben vágy, ahogyan volt a napkeleti bölcsek életében, akik elindultak megkeresni az újszülöttet. Az út is fontos, nemcsak a megérkezés, mondta. Életünkben nincs hiábavalóan megtett út, amit jó lett volna kihagyni. A napkeleti bölcsek nem kaptak, hanem ajándékot vittek a gyermeknek. Nekünk is így kellene élni, mutatott rá az igehirdető. Nem azt kérdezni, mit várunk Istentől, hanem azt, mit tudunk neki adni. Hogyan tudok segíteni Istennek, hogyan tudok a szolgálatába állni? Kérdezzük meg, mi Isten akarata. Takáts István végül kiemelte, amikor a napkeleti bölcsek Jézussal találkoztak, olyan örömöt kaptak, mely egész lényüket, öntudatukat megváltoztatta. Átélhették: én vagyok az, akit szeret az Isten. Életünkben sok minden változik, de ez az igazság változatlan.

 

Az istentiszteleten a hívek együtt fohászkodtak a világ sokféle hagyományú és szertartású keresztény közösségeiért. Zárásként a három felekezet lelkésze – Takáts István, Niederhoffer Zoltán és Isó Zoltán evangélikus lelkész – mondott áldást.

A veszprémi imanyolcad hétfőn a Szent László templomban folytatódik. A záró istentisztelet január 23-án, vasárnap az Árpád-házi Szent Margit templomban lesz. A szertartást Udvardy György érsek vezeti, igét hirdet Hafenscher Károly, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában