Közlekedés

2022.01.15. 10:00

Idén sem maradnak el az útfelújítások

Az eredetileg tervezett ezer kilométerhez képest negyedével több útszakasz rendbetétele készült el, vagy legalább kezdődött meg 2021-ben. A tervek szerint idén is folytatódnak a tavaly elkezdett útfelújítások.

Juhász-Léhi István

Forrás: MTI/Komka Péter

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium nemrég arról is tájékoztatott, hogy az elmúlt évtizedben több mint hatezer kilométeren állítottak helyre főként alsóbbrendű utakat. A Magyar Közút 2021-ben lezárult vagy idén megindított beruházásaiban összesen mintegy 480 szakasz újul meg. A több mint 1250 kilométert érintő fejlesztések összértéke meghaladja a 220 milliárd forintot. A ráfordítások felét a kistelepülések lakosságmegtartó képességének erősítését szolgáló Magyar falu program biztosította. 


A közlekedés biztonságát is javító munkálatok 1276 kilométere évtizedes rekordnak számít. Megyei bontásban a dobogós Tolna, Bács-Kiskun és Borsod megyét Szabolcs, Pest, Fejér és Heves követi. Az elmúlt öt esztendőben jelentős hosszban újultak meg elsősorban Budapest és Balaton környéki autópályaszakaszok is. Megtudtuk: a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a kormány támogatásával 2021-ben összesen közel kilencmilliárd forintért vehetett új, korszerű munkagépeket. 


Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője a Naplónak nyilatkozva elmondta, a 2022-re tervezett útfelújítások jelenleg előkészítés alatt állnak, folyamatban vannak a kivitelezési közbeszerzési eljárások. A tervek szerint 10,4 kilométernyi útszakasz újulhat meg a megyében idén. Az egyes felújítások pontos köréről és időzítéséről később adnak részletes tájékoztatást. 


A tervek szerint idén is folytatódnak a 2021-ben elkezdett útfelújítások. Így átadják majd többek között a Balatonkenese–Alsóörs–Lovas–Felsőörs, valamint a Veszprém–Szentkirályszabadja szakaszt. Emellett megújul a Nyirád–Halimba és a Pén­zesgyőr–Somhegypusztai szakasz, továbbá a nyirádi út egy része. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában