Két év után újra

2022.01.13. 15:00

Imahetet tartanak a Krisztus-hívők egységéért

A járványhelyzet idén lehetővé teszi a Krisztus-hívők egységéért végzett ökumenikus imanyolcad megtartását Veszprém város templomaiban január 16. és 23. között.

Balla Emőke

A legutóbbi imanapot két évvel ezelőtt szervezték

Forrás: Balogh Ákos/Napló-archív

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) országszerte megszervezi az ökumenikus imahetet, melynek nyitó istentisztele január 16-án, vasárnap 18 órakor lesz a budapesti evangélikus templomban, ahol szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, igét hirdet Balog Zoltán református püspök. A 2022-es imahét anyagát a Közel-Keleti Egyházak Tanácsa állította össze. Nyolc napon át a napkeleti bölcsek történetének egy-egy mozzanata jelenik meg az igehallgatók előtt. Ezek olyan ajándékokat hordoznak hitben, gondolatokban és lelkiekben, amelyek gazdaggá teszik az imahétnek minden esti alkalmát. Mind az igehirdetők, mind az igehallgatók számára sok értéket készít ezáltal Isten. A közel-keleti keresztények az alábbi igét választották a hét mottójának: „Láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt.”  (Mt 2,2) Az üzenet az, hogy Isten Jézusban közölt megváltó szeretete egyetemes. A messze napkeletről is jönnek őt imádni, hiszen az egész világ Megváltója ő, jöjjünk őhozzá, higgyünk őbenne mi is, akik nyugaton élünk, vigyük oda hálaadás ajándékait, hitben, reménységben, szeretetben.

A MEÖT elnökségének javaslata alapján az ökumenikus imahét a tagegyházak aktuális járványügyi intézkedéseinek betartása mellett tartható meg. Így lesz ez Veszprémben is, a szervezőknek és a résztvevőknek is meg kell tartani a szükséges óvintézkedéseket, a védőmaszkok, illetve a fertőtlenítőszerek használatát. Az alkalmak minden nap 17 órakor kezdődnek. A nyitó istentisztelet január 16-án a református nagytemplomban lesz, igét hirdet Takáts István érseki általános helynök. Hétfőn a Szent László templomban Niederhoffer Zoltán református lelkész, kedden a református újtemplomban Janka Ferenc görög katolikus esperes, parókus lelkész, szerdán az evangélikus templomban Márfi Gyula nyugalmazott érsek hirdeti Isten igéjét. Csütörtökön a Károly-templomban Isó Zoltán evangélikus lelkész, pénteken a Regina Mundi templomban Steinbach József református püspök, szombaton a Magyarok Nagyasszonya templomban Závodi Zsuzsanna református lelkész szolgál. A záró istentisztelet január 23-án az Árpád-házi Szent Margit templomban lesz. A szertartást Udvardy György érsek vezeti, igét hirdet Hafenscher Károly, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában