Eredményes évet zártak

2022.01.19. 11:00

Kemeneshőgyészen célul tűzték ki a faluközösséget újjáélesztő programok megvalósítását

A pandémia ellenére eredményes évet zárt a kemeneshőgyészi önkormányzat – összegezte az elmúlt esztendőt Kovács Tamás, a település polgármestere.

Polgár Bettina

A közterületek gondozására tavaly is nagy figyelmet fordítottak

Mint mondta, a járvány 2020-ban szinte valamennyi tervezett rendezvényüket meghiúsította, ezért 2021-re fő feladatul tűzték ki a faluközösséget újjáélesztő programok megvalósítását. Áprilistól szinte minden hónapban szerveztek olyan rendezvényt, mely sokakat megmozgatott. 

- Tavasszal első ízben adtuk át a Kemeneshőgyész Díszpolgára címet, melyet a község háziorvosa, Thoma Elek kapott, illetve posztumusz kitüntetésként Szakál Árpád egykori evangélikus lelkész helyett lánya vette át az elismerést. Június elején Trianon-emlékművet adott át az önkormányzat, mely a helyi Hermelin Hagyományőrző Egyesülettel karöltve készülhetett el. A művet Potápi Árpád államtitkár avatta fel. Júliusban ünnepélyes keretek között adtuk át azokat az eszközöket, beruházásokat és fejlesztéseket, melyeket a Magyar falu program keretében valósítottunk meg. Augusztus végén testvértelepülési nagytalálkozót és a falunapot rendeztünk, melyet szeptemberben az Erdély Hangja című történelmi, kulturális, zenés rendezvény követett. Októberben közel 80 szépkorú részvételével megtartottuk az idősek napi rendezvényünket. Mindenszentek napján felszenteltük az újonnan elkészült urnafalat, és advent első vasárnapjától kezdődően minden alkalommal közösen gyújtottuk meg a falu adventi koszorúján elhelyezett gyertyákat. Az éves rendezvények sora december 22-én meghitt hangulatú karácsonyi ünnepséggel zárult - foglalta össze a polgármester. 

Kovács Tamás polgármester

Kifejtette, a programokat szinte kivétel nélkül pályázati forrásokból finanszírozták, hiszen a település adóbevételei elmaradtak az előző időszakhoz képest. 

- Mindezek ellenére nem vagyunk elégedetlenek, hiszen amennyi bevételtől elestünk, annál több pályázati forrásban részesültünk. Ezek közül kiemelkedik a temető infrastrukturális fejlesztésére, az utak felújítására, az óvodaépület korszerűsítésére és a Radó-kastély részleges felújítására kapott állami támogatás. Ez utóbbi nemcsak azért fontos számunkra, mert a falu történelmét őrző, a község emblematikussá vált épületéről beszélünk, hanem elsősorban azért, mert ez az egyetlen közösségi színterünk, ahol a hűvösebb időkben beltéri rendezvényeket tudunk tartani, a fiatalok és az idősek számára egyaránt - hangsúlyozta Kovács Tamás. 

- Sok helyi lakostól, és különösen vidékről érkező (akár elszármazott, akár időközönként visszatérő) látogatótól számos dicsérő szót, elismerést és biztatást kapunk az elvégzett munkánkkal kapcsolatban. Úgy látom, hogy a település fejlődik, noha még számos tennivalónk lesz a jövőben. Gondolok itt elsősorban a vezetékes szennyvízhálózat kiépítésére, valamint az Újtelep falurész esővíz-elvezetési problémájának megoldására és az egyének aktivitásának, közösségi szinten történő szerepvállalásának erősítésére - jegyezte meg a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában