Hagyomány

2022.01.25. 14:00

Közös dísznóvágással építik a közösséget Szentbékállán

Nagy érdeklődés, estig tartó jó hangulat jellemezte a szombati disznóvágást, amely az elmúlt években ismét hagyománnyá vált a településen

Szijártó János

Forrás: szervezők

Reggel hat órakor, hóesésben indult a közeli Mencshelyre egy lelkes csapat Stigmon Tibor terepjárójával, Németh-Gál Kleopátra képviselő (egyben a művelődési ház vezetője) irányításával az ott nevelt, 260 kilogrammos disznóért. Németh Ottó és Molnár Károly közreműködésének köszönhetően alig egy óra múltán már Szentbékkállán volt a jól megtermett jószág, amelynek feldolgozását Babos Csaba böllérre bízták.

A helyben készült pálinkák megkóstolása után kezdődhetett is a pörzsölés Sárvári Csaba polgármester vezetésével. Nyolc órára tovább bővült a résztvevők létszáma, hiszen megérkeztek a szentbékkállai Ifiasszonyi Baráti Kör tagjai is, akik bekapcsolódtak a férfiak által megkezdett munkálatokba. Pörzsölés, lemosás, bontás, gőzölgő üstök, hurka- és kolbásztöltés, töpörtyű- és disznósajtkészítés, sürgés-forgás, humor, jókedv kísérte a napot, amelynek jutalma végül a közösen elfogyasztott vacsora volt, ahonnan sem a párolt káposzta, sem a finom helyi bor nem hiányzott. 

Forrás: szervezők

A művelődési házban Sárvári Csaba kívánt jó étvágyat s mondott köszönetet mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult a régi hagyományt tovább éltető program lebonyolításához. Úgy fogalmazott, bár az elmúlt harminc évben háttérbe szorult a disznóvágás mint családi, közösségi esemény, az immár negyedik alkalommal megtartott szentbékkállai program azt igazolja, hogy erre ma is nagy igény mutatkozik. 

Az est kötetlen, jó hangulatú beszélgetéssel, poharazgatással zárult. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában