Település

2022.01.27. 07:00

Kreatív, a tradíciókhoz illő utcanévtáblákat helyeztek ki Bakonyszentkirályon

Részben fémhulladékból készült, a falu hagyományaihoz illő új utcatáblákat helyeztek ki a kereszteződésekbe a községben.

Rimányi Zita

Az új utcatáblák abban is segítenek, hogyan juthatnak el a turisták a bakonyszentkirályi vendégházakhoz Fotók: Rimányi Zita/Napló

Az ötlet Gombás Gyula önkormányzati képviselőtől származik. Csillag Zoltán polgármesterrel együtt elmondta lapunknak, hogy korábban is egyedi módon jelölték meg az utcaneveket. Azonban a kőből készült alkotások elkoptak, jórészt tönkrementek, többet megrongáltak. Már nem töltötték be megfelelően szerepüket. Ugyan a faluban igyekeztek a legtöbb kültéri díszt természetes anyagokból, kőből, fából elkészíttetni, ezúttal mégis a fém alapanyagok mellett döntöttek, tartósságuk miatt. Így is különlegesek lettek az új, tábláknak megformált keretek. Egy helyi, a szomszédos faluban, Cseszneken dolgozó szobrász keze munkáját dicsérik. Ugyan az alkotások lábait csövekből vágta ki, azokat illesztette össze, a tetejükre a díszítést újrahasznosított motorláncokból rakta össze. Országalma látható rajtuk, olyan, amilyen a település címerén szerepel. 

Tizenhat helyre kerültek ki a faluban az új utcatáblák, és ezeken kívül két különleges található a templomoknál. Nemcsak azt tudhatjuk meg róluk, épp melyik utcában járunk, azt is megjelölik, hogy a község vendégházaihoz hogyan lehet eljutni. Ez segítséget jelent a Bakonyszentkirályra érkező turistáknak. Az önkormányzat azt tervezi, hogy hasonló stílusban, ugyancsak hulladék fémből rendel meg több köztéri virágtartót a cseszneki szobrásztól, és a település bevezető útjaihoz, a régiek helyére, a köszöntő táblák mellé szeretnék kihelyezni. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában