Biztonságos, komfortos

2022.01.05. 08:00

Négy hónap alatt elvégezték a rekonstrukciós munkákat

Befejeződött a pápai Szabó Dezső utca felújítása, a kivitelezés részeként többek között körforgalmat is kialakítottak.

Polgár Bettina

Körforgalmat alakítottak ki a kereszteződésben

Forrás: Polgár Bettina/Napló

Tavaly júliusban kezdődött meg a Szabó Dezső utca teljes felújítása és újjáépítése az Iparterületek fejlesztése a pápai Felsővárosban című projekt keretében. Az önkormányzat a top-pályázatán több mint 600 millió forint támogatást nyert el a beruházás megvalósításához. A projekt fizikai kivitelezésére négy hónap állt rendelkezésre, a munkálatok befejeződtek, a beruházást az önkormányzat a lakókkal közösen zárta december 21-én a Millenniumi Emlékparknál. 
Az 1200 méter hosszú utca teljes felújítását négy szakaszra bontották a szakemberek a szükséges beavatkozásoktól függően, az útpályát mindenütt 6,5 méteresre szélesítették és megerősített aszfaltburkolattal látták el. Az első, 500 méter hosszú, lakott területi szakaszon a meglévő út elbontását követően új út épült, helyenként korrigált nyomvonallal. Az építési szakasz itt csatlakozott a Vak Bottyán utca–Táncsics Mihály utca–Acsádi út–Szabó Dezső utca kereszteződésében megépült új körforgalomhoz. 
A második, 250 méter hosszú, lakott területen kívüli, iparterületi szakaszon szélesítéssel kombinált burkolatmegerősítés készült, az eredeti nyomvonal megtartásával. A harmadik, 420 méter hosszú, lakott területen kívüli, iparterületi szakaszon, illetve külterületi szakaszon új, továbbá részben új pályaszerkezet épült az eredeti nyomvonalon, majd módosított nyomvonallal kötötték rá a 83-as számú főút csomóponti szakaszára. A negyedik, a 83-as számú főút és a Szabó Dezső utca találkozásánál lévő szakaszon 100-100 méter hosszan besoroló- és gyorsítósáv kialakításával új csomópont épült. 
A beruházás eredményeként biztonságosabb és komfortosabb közlekedési infrastruktúra jött létre az utcában, mely egyaránt szolgálja az itt élőket és az itt működő gazdasági társaságokat, mindezeken túl pedig a Szabó Dezső utca a város egyik új bevezetőútjává vált. 
Az elnyert támogatási összegből 542 millió 280 ezer forintot fordíthatott a város az építkezésre, ehhez az önkormányzat több mint 292 millió forint önrészt biztosított. Az elkészült beruházást december 21-én zárta le a pápai önkormányzat az érintett lakók és gazdasági társaságok jelenlétében. Az ünnepélyes projektzáró rendezvényen Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Áldozó Tamás polgármester, valamint Vaitsuk Mária, a városrész önkormányzati képviselője összegezte a projekt részleteit és eredményeit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában