Együtt, szövetségben

2022.01.21. 06:50

Nők, asszonyok összefogása: megalakult a Füredi Anna Kör

Schindele Györgyné vezetésével nyolc taggal megalakult a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége (MAÉ) balatonfüredi csoportja Füredi Anna Kör néven a Vaszary Galériában, a fővédnök Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő.

Napló-információ

Együtt, szövetségben. Schindele Györgyné vezetésével, nyolc taggal megalakult a Füredi Anna Kör

Forrás: Penovác Károly/Napló

A Nőként Magyarországon, nőként az Európai Unióban című, konferenciával egybekötött rendezvény a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg. Megtisztelő lapunk számára, hogy Kovács Erika újságírót is felkérték a tagok közé. 

Szőnyi Kinga, a MAÉ elnöke köszöntőjében felidézte, a polgári értékek mentén alapította Ékes Ilona akkori országgyűlési képviselő a szövetséget 2000-ben, majd 2013-ban kérte meg őt a vezetői tisztségre. Az alapító akkor valószínűleg nem gondolta, hogy 22 év múlva ekkora szükség lesz a nők összefogására. - Amilyen a nő, olyan a család, amilyen a család olyan a társadalom, amilyen a társadalom, olyan lesz Európa és a világ - utalt a mottójukra az elnök, majd kiemelte, soha nem látott támadás éri napjainkban a családot, a gyermeket, a kereszténységet. Szőnyi Kinga üdvözölte a balatonfüredi csoportot, ugyanis céljuk az, hogy az egész Kárpát-medencében szövetségbe lépjenek a nők, hogy az őket ért támadások ellen közösen lépjenek fel.

Forrás: Penovác Károly/Napló

Schindele Györgyné, aki tavalyi lemondásáig 17 éven át vezette a Reformkori Hagyományőrzők Társaságát, üdvözölte az országos szövetséget, mely jó példa lesz számukra a működésben. Szőnyi Kinga kérte fel a füredi csoport megalakítására, amire azonnal igent mondott, mert értékeik azonosak, ilyen a kereszténység, a család, benne a nő és a férfi szerepe, valamint a gyermekek védelme. Schindele Györgyné elnök ezután bejelentette a MAÉ helyi csoportjának a megalakulását Füredi Anna Kör néven. Tagjai Hári Lenke alpolgármester, Kis Virág megyei képviselő, Molnár Judit bizottsági elnök, helyi képviselő, Illés Hajnalka helyi képviselő, Fellegi Erzsébet szívkórházi osztályvezető főnővér, Szabadi Edit református óvodaigazgató, Szokodi Lívia szívkórházi fizikoterápiai vezető és Kovács Erika, a Napló újságírója. 

Bóka István polgármester üdvözölte a csoport megalakulását, kiemelte Schindele Györgyné közéleti munkáját, majd méltatta a nők vezetői, közéleti, illetve az élet valamennyi területén betöltött szerepét, ahogy ez jellemző Balatonfüreden is. Elismeréssel beszélt arról, hogy kiemelkedő munkájukat az otthoni teendők mellett végzik el. – Segítsék egymást, kapaszkodjanak össze - fogalmazott.  

A konferencián Párkányi Eszter jogász, az Alapjogokért Központ elemzője videóelőadásában beszélt az Európai Unió (EU) gender- (társadalmi nem a szerk.) stratégiájáról, a nemek egymás elleni uszításáról, a fizetési különbségekről. A hagyományos családmodellt ósdinak, elavultnak tekintik, magasztalják az alternatív családmodelleket. Kiemelte, az elmúlt közel másfél évtizedben az EU válságból válságba kerül, így gazdasági, migrációs téren, a járvány miatt pedig egészségügyi, gazdasági tekintetben is. 

Forrás: Penovác Károly/Napló

Frivaldszky Edit, az Emberi Méltóság Központ igazgatója interaktív előadásában aláhúzta, az Egyesült Királyság nemátalakító klinikájára 2009-ben 94, majd 2016-ban már 1986 gyerek jelentkezett. Ez az eredménye annak, hogy a gyerekek milyen oktatásban vesznek részt. 

Szó volt még az Európa Tanács által életre hívott Isztambuli Egyezményről, amit hazánk nem ratifikált. Az uniós jogszabály elfogadásakor ugyanis kötelező lenne átültetnie a magyar jogba, hogy az emberek nem születésükkor lesznek férfivá és nővé, hanem a társadalom által rájuk „kényszerített" normák alapján. A nyílt társadalom szervezőinek célja nem a nők elleni erőszak csökkentése, hanem a társadalmi nemek kategóriájának európai szintű bevezetése. 

Az előadások után a jelenlévők kötetlen beszélgetésen vitatták meg az elhangzottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában