Átalakuló világrend

2022.01.21. 20:14

Orbán Balázs miniszterhelyettes: Egy politikai közösség lépésről lépésre válhat sikeressé

Magyarország a nyugati világ jelenlegi válságára adott jobboldali-konzervatív válasszal maradhat sikeres, hangsúlyozta előadásában Orbán Balázs miniszterhelyettes pénteken a megyeszékhelyen.

Marton Attila

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A miniszterhelyettes Szedlák Áron és Mészáros Richárd meghívására érkezett Veszprémbe, és tartott előadást a Fiatalok estje nevű rendezvényen. A programmal – amelynek témája az átalakuló világrend volt – az a szervezők célja, hogy oktatási célú rendezvénnyel hívják fel a középiskolás és fiatal felnőtt korosztály az ország és a régió aktuális kérdéseire, mondta el Szedlák Áron főszervező. Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) bevezetőjében elmondta, egy városban akkor jó élni, ha minden generáció megtalálja a számítását. Veszprémben és a térségében ezért is támaszkodnak a fiatalok véleményére is a döntéshozatalban.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára előadásában arról beszélt, egy politikai közösség lépésről lépésre válhat sikeressé. A 2010-ben a kormány által megkezdett folyamat révén Magyarország előre lépett, számos eredményt elértek, ugyanakkor még sok elvégzendő feladat is van előttük. Kiemelte, a siker univerzális, de az oda vezető út minden ország esetében más és más. A miniszterhelyettes a sikert segítő szempontok közül a történelmet, a földrajzot és a világrendet emelte ki. Utóbbi kapcsán elmondta, a hidegháború az Egyesült Államok győzelmével ért véget, amiből az országok többsége, így Magyarország is azt a következtetést vonta le 1990 után, hogy csak az amerikai út a sikeres. 

Orbán Balázs ugyanakkor felhívta a figyelmet, attól, hogy egy jogi vagy gazdasági berendezkedés valahol sikerre vezetett, nem jelenti azt, hogy egy másik országban is eredményes lesz. Úgy vélte, a nyugati világ mára elbizonytalanodott saját magában, és a dominanciája is kezd megkérdőjeleződni. A miniszterhelyettes szerint a nyugat belső konfliktusára két megoldás körvonalazódik: a balliberális hozzáállás az eddigi alapértékekben – nemzetállam, család, piacgazdaság – látja a bajok forrását, míg a jobboldali-konzervatív álláspont szerint a nyugati világ gyengülésének oka, hogy elkezdett leszámolni ezekkel az alapértékekkel. Orbán Balázs azzal zárta előadását, hogy a magyar kormány a jobboldali megoldást követi, és az elmúlt évek bizonyítják, hogy itthon ez a megközelítés vezeti sikerre az országot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában