Évértékelő

2022.01.28. 07:00

Tartalmas év van a Honismereti és Város­szépítő Kör mögött

A nagy elődök, mint Schildmayer Ferenc, Majbó Gábor munkája után 2013-ban újraalakult Balatonalmádiban a Honismereti és Város­szépítő Kör, melynek ma is olyan neves helytörténeti kutatók a tagjai, mint Czuczor Sándor, Kovács István és Polniczky József. A kör titkárát, Töltési Erzsébetet kérdeztük, hogyan értékeli az elmúlt évet.

B. Virág Rita

Márciusban tojásfát állítottak a Pannónia előtt Fotó: egyesület/Molnár Jánosné Éva

– A Balatonalmádi Honismereti és Városszépítő Kör tagjai 2021-ben is rendkívül aktívak voltak. Márciusban és októberben várostakarítási akciót hirdettünk, lelkes önkéntesek tisztították meg a várost. A legfiatalabb résztvevő mindössze hét hónapos volt, édesanyja hátán, babahordozóban volt jelen az eseményen. Októberben temetőtakarításra hívtuk a város lakóit. Ezekkel az akciókkal mi is szerettünk volna hozzájárulni a városgondnokság munkájához, amellyel Balatonalmádi 2021-ben megkapta a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben a Balatoni Szövetség különdíját. 

Töltési Erzsébet hozzátette, mivel a város költségvetéséből a civil szervezetek nem kapnak támogatást, óriási segítség volt, hogy Fabó Péter és Dudás Zsolt képviselő megvásárolta az akciókhoz szükséges kesztyűket és szemeteszsákokat. 

Az egyesület titkára kiemelte még, márciusban tojásfát állítottak a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár mellett, melyre a város lakói több száz tojást akasztottak. Lélekemelő volt húsvétkor elsétálni a vidám, szép fa mellett. 

– Augusztusban meghívásunkra Almádiba látogatott a Marosszéki Kodály Zoltán gyermekkar Böjte Csaba atyával. A káptalanfüredi Angyalos Boldogasszony-kápolnánál és a Szent Erzsébet liget Zenepavilonjánál is tartott misét Csaba testvér, a gyerekek gyönyörű énekével kísérve – mondta. 

A kör a Turisztikai Egyesülettel közösen hirdette meg hagyományos dekorációs pályázatát. Húsvétkor, ősszel és adventkor környezetük szépítésére, természetes díszek elhelyezésére ösztönzik a város lakóit. Sok szép pályázatot kaptak és díjaztak. 

– Július és augusztus minden péntekén villasétát, szombatján Fekete László templomsétát szerveztünk Almádiban. Megható, amikor a séta során egy idős ember megnyílik előttünk, és könnyezve emlékezik arra, amikor Almádiban gyerekeskedett. Nagyon sokan szerették volna megismerni városunkat, ezért néha óriási létszámmal vittük a sétákat. A templomi kalandozásokat színesítette négy ifjú almádi zenész, Igaz Barnabás, Józsa Dalma és Tamás, valamint Kedves Lőrinc játéka. 

De itt még nem ért véget az események sora. Szeptemberben bonyolította le az egyesület a Templomok éjszakáját, az Ars Sacra Fesztivál részeként. A Szent Ignác-templomban orgonakoncert, a jezsuita kolostorban és az erődített templomban bemutató és Káplán György, Pusker János, Balázs Márta szép éneke kápráztatta el a több mint száz érdeklődőt. 

Megtudtuk még, az idősebb, tapasztaltabb tagok bár nem minden programon tudnak részt venni, értékes munkával veszik ki részüket az egyesület életéből. Kovács István elnök Almádi történetét dolgozza fel. Czuczor Sándor a helyi újság számára ír helytörténeti cikkeket, és újabban videós sétákon is bemutatja a várost. Polniczky József javaslatokkal segíti az egylet munkáját. 

Töltési Erzsébet hangsúlyozta, a pandémia miatt nem volt egyszerű a találkozók, megbeszélések, rendezvények megszervezése. A legnagyobb nehézséget azonban a pénz­hiány jelenti. Eddig évről évre a városi civil pályázaton elnyert összegből finanszírozták a szervezet működését, most azonban ezek a források kiapadtak. – Köszönjük a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület vezetőjének, Márkusné Vörös Hajnalkának és Blázsi Ágnes önkormányzati szervezőnek, hogy segített több helyen is pályázni. Sajnos egyelőre nem sikerült pénzt nyerünk, de nagyon örülnénk bármilyen támogatásnak – emelte ki Töltési Erzsébet, aki az idei tervekről még elmondta, hogy március 5-én tartják meg az első várostakarítást, július 15-re várják Csaba testvért és a gyermekkart. A nyári templomséták időpontját későbbre, szombaton 20 órára teszik át a nagy meleg miatt. A villasétáknál megmarad a péntek 18 órai indulás a Tourinform-irodától. 

– Szeretnénk másoknak is megmutatni a csodaszép Balatonalmádit. Szívesen végzett munkával szeretnénk élhetőbb, tisztább, vidámabb környezetet varázsolni magunk köré – zárta gondolatait. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában