Csökkenteni kell a személygépjármű-forgalmat

2022.01.04. 14:00

Testületi ülés Várpalotán: Eladó építési telkek, olcsóbb buszbérletek

Az óév utolsó testületi ülésén a képviselők elfogadták Várpalota fenntartható városi mobilitási tervét, döntöttek a Kálvária városrészben kialakított önkormányzati tulajdonú építési telkek értékesítéséről is.

Szabó Péter Dániel

Dobos Tamás képviselő (középen) javaslatára az első fél évben sokkal olcsóbbak lesznek a városban a helyi járatos buszbérletek Fotó: Szabó Péter Dániel

– A legfontosabb, egész Várpalotát érintő előterjesztés a város mobilitási terve, közérthetőbb módon a közlekedési koncepció, melyet novemberben és decemberben is tárgyaltak már a bizottságok. Az utóbbi üléseken már részt vettek az előkészítő cég munkatársai is, válaszoltak minden kérdésre és felvetésre, ezután tudta elfogadni a képviselő-testület az anyagot. Ez minden olyan témával és területtel foglalkozik, ami sok esetben kérdéseket vet fel és megoldásra vár – mondta el Campanari-Talabér Márta polgármester. 

E témához kapcsolódott Dobos Tamás önálló képviselői indítványa is, amelynek értelmében jelentősen csökkentette a helyi járati autóbuszbérletek árait fél évre a várpalotai önkormányzat. A döntés értelmében a helyi járatokon 2022. január 1. és június 30. között az egyvonalas, a tanulói és a nyugdíjas havi bérletek ára 300, míg az összvonalas havi bérlet ára 600 forint lesz. A menetjegyek és pótdíjak ára nem változik. – Reményeink szerint így a lakosság egy része átszáll a tömegközlekedésre, ezáltal csökkentve a személygépjármű-forgalmat és a belvárosban a parkolási problémákat. Úgy gondolom, hogy mindez egy pozitív, ösztönző lépés lehet a helyi tömegközlekedés igénybevételével kapcsolatban – mondta el kérdésünkre Dobos Tamás képviselő. 

Döntött a testület a Munkácsy Mihály utcában kialakított önkormányzati tulajdonú építési telkek értékesítéséről is. – Ezek közművesítetlen telkek, és egyben írja ki értékesítésüket az önkormányzat. Olyan befektetőt várunk, aki elvégzi a közművesítést, az utak megépítését, tehát minden olyan feladatot, ami ezzel együtt jár. Nagy az igény a városban új lakóingatlanok építésére, és ez az egyik, a rendezési tervben már régóta meghatározott terület, ahol ezt meg lehet valósítani – tette hozzá Campanari-Talabér Márta polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában