Hajléktalanok az éjszakában

2022.01.15. 09:00

Továbbra is vannak, akik az utcán éjszakáznak

Az emberi erőforrások minisztere elrendelte Észak- és Dél-Alföldön a vörös kódot, amely kötelezővé teszi minden szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását.

Juhász-Léhi István

Forrás: Pixabay

Az intézkedés január 13-án lépett érvénybe, és 17-én 20 óráig tart, mivel a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban éjszakánként mínusz tíz Celsius-fok alá eshet a hőmérséklet. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat felhívja a figyelmet, hogy ne hagyjuk sorsukra a földön fekvő, mozdulatlan embereket. Amikor novembertől elindul a krízisidőszak és a krízisellátás, fokozott ügyelettel dolgozunk az utcai szociális szolgálaton és az intézményeken keresztül hangsúlyozta a Napló érdeklődésére Szaller Péter szociális szakember, a Máltai Szeretetszolgálat veszprémi tevékenységének koordinátora. Amikor kiadják a vörös kódot, a kollégákat tájékoztatjuk, és ugyanúgy fokozott figyelemmel dolgozunk, ahogy általában is szoktunk a téli időszakokban fűzte hozzá. Emellett az egyes intézményekben is fokozottan odafigyelnek arra a szeretetszolgálatnál, hogy mindenkit befogadjanak, és mindenki számára legyen szállás


– Amikor az időjárás nagyon hidegre fordul, akkor jellemzően többen keresnek fel bennünket azok közül, akik az utcán élnek. Ugyanakkor sajnos továbbra is vannak, akik nem nálunk éjszakáznak – jegyezte meg Szaller Péter. Mint mondta, számukra az utcai szociális szolgálat nyújt védőernyőt, hiszen heti háromszor működtetnek teajáratot, és visznek ételt, valamint meleg teát a fedél nélküliek számára. A megyeszékelyen összesen nyolc állomáshelyen lehet igénybe venni a teajárat szolgálatait. 


– Ennek a szolgálatnak az elsődleges funkciója nem az, hogy teát osztunk, hanem az, hogy kapcsolatot tartsunk az emberekkel és információkat kapjunk tőlük, ami ebben az időszakban akár életet is menthet – magyarázta lapunkank Szaller Péter. 


A tél felénél járva megkérdeztük azt is: milyenek az eddigi tapasztalatok. 


– A téllel kapcsolatban a korábbi évekhez hasonló tapasztalatokról tudok beszámolni. Az intézményünkben volt egy változás: úgynevezett alacsony küszöbű szolgáltatásunkat az idei esztendőtől kezdve egész évben működtetni tudjuk – fűzte hozzá a szociális szakember. 


A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt kéri, a tartósan hideg időben fordítsunk fokozott figyelmet az utcán éjszakázó emberekre és a fűtetlen lakásokban élőkre. Ha bajba jutott emberrel találkozunk, hívjuk a 112-es segélyhívót vagy a diszpécserszolgálat telefonszámát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában