Megemlékezés

2022.01.24. 12:00

Vajda Péter élete és munkássága példát mutat a ma emberének is

A falu neves szülöttére, Vajda Péter polihisztorra emlékeztek, valamint ünnepélyesen megnyitották a Vanyola 800 elnevezésű emlékévet a magyar kultúra napján, szombaton a Vajda Péter- emlékházban.

Laskovics Márió

A lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola diákjai is közreműködtek az ünnepi műsorban

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Varga Rita polgármester köszöntőjében felidézte, Vajda Péter költő, író, pedagógus e házban született 1808. január 20-án. – Szelleme lelkesít minket. Példamutató élete, erkölcsi beszédei mind a jövőbe vetett hitét, valamint emberszeretetét fejezték ki – fűzte hozzá a polgármester.

Varga Rita megjegyezte, a település nevét 1222-ben említették először írásban, a pannonhalmi apátság birtoklevelében Vinula néven. Hozzátette, a 800. évfordulóhoz méltó rendezvényekkel szeretnének idén emlékezni, ünnepelni, és maradandó emléket állítani a jövő generációnak. 

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő beszédében kiemelte: Vajda Péter a reformkor nemzetté válást sürgető eszméinek volt tántoríthatatlan híve, harcos képviselője. Mindössze 36 évet élt, mégis rendkívül gazdag életművet hagyott hátra. 

– Népi szemléletének alapját a vanyolai gyermeké- vek rakták le. A szülői ház gazdag paraszti élménya­nyaggal, magas fokú erkölcsiséggel ruházta fel. Itt tanulta a betűvetést, a természettel e környéken került legjobb barátságba – jegyezte meg Kovács Zoltán. 

Mint mondta, Vajda Péter Pesten orvosi pályára készült, de egy utcai tüntetésen ártatlanul gyanúba keverték, emiatt lemondott róla. Természettudományi tanulmányokat folytatott Németországban, majd az irodalom felé fordult, sokféle műfajban alkotott, fordított is. A Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság is tagjává fogadta.

Több iskolában önképző kört szervezett, és nagy része volt a Természettudományi Társulat megalakulásában. 1843-ban a szarvasi evangélikus gimnáziumba hívták meg tanárnak, s Ballagi Mórral országos hírűvé emelte. 

Farkas Ervin evangélikus lelkész áldása előtt rámutatott: Szarvason az önművelő körön és a földműves kultúra fellendítésén keresztül a helyi jobbágyság megmentése történt. 

A lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola diákjainak irodalmi, életrajzi műsorát a Vanyolai Asszonykórus énekei színesítették. Köszöntötték a község legidősebb és legfiatalabb polgárát, a 94 éves Vanyolai Sándornét és a közel négy hónapos Cseke Ármint. 

Az emlékházon az önkormányzat, valamint a Vanyolai Szőlőhegy Zártkerti Kertbarát Egyesület képviseletében helyeztek el koszorút. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában