Közélet

2022.01.27. 20:00

Veszprémi közgyűlés - Energetikai korszerűsítésre pályáznak

A városháza épületének felújítására vonatkozó pályázatról és a vérellátó parkoló ideiglenes haszonkölcsönbe adásáról is döntöttek a képviselők a csütörtöki közgyűlésen.

Marton Attila

Forrás: Molnár Sándor/Napló

Napirend előtt Katanics Sándor (Függetlenek–Szakszervezet–Reformerek) frakcióvezető interpellációjában arról kérdezte a polgármestert, hogy lehetővé teszi-e a V-Busz Kft. és az önkormányzati közötti keretszerződés azt, hogy a közgyűlés hozzájárulása nélkül döntött a társaság az utasok számára januárra ingyenes tett szolgáltatásról, és hogy mekkora bevételkiesés éri ezért a céget. Szerinte az lenne megfelelő, ha ilyen esetben a cég a testület felhatalmazását kérné.

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, a társasággal kötött keretszerződés lehetővé tette a cégvezetőnek, hogy meghozza ezt a döntést. Úgy vélte, ha meghozta ez a kezdeményezés a lakosok kedvét a közösségi közlekedéshez, akkor ez a bevételekben idővel megtérülhet. Felidézte, a járvány korábbi hullámában az egészségügyi dolgozóknak biztosítottak ingyenes utazást, akkor arról sem döntött a közgyűlés.

Pályázatot nyújt be az önkormányzat a városháza épületének energetikai korszerűsítésére a Belügyminisztériumhoz. A támogatás összege legfeljebb 40 millió forint lehet, amelyet ugyanilyen nagyságú önrésszel kell kiegészíteni. A programban tavaly elnyert forrásból jelenleg is folyamatban van egy felújítás, amely napokon belül befejeződik. Ennek részeként a főépületben felújították a tetőtéri hőszigetelést, nyílászárókat cseréltek, akadálymentes vizesblokkot és közlekedőrámpát, valamint akadálymentes tárgyalót létesítettek, továbbá felújították a földszinti női-férfi vizesblokkot. Haszonkölcsönbe adta a Csolnoky kórháznak a vérellátó parkoló területét az önkormányzat. Porga Gyula elmondta, a területen többszintes parkolóház épül.

A kiírt közbeszerzési pályázat a napokban jár le, így rövidesen elkezdődhet a beruházás, amelynek köszönhetően kétszeresére nő a parkolóhelyek száma a területen. A Swing-Swing Kereskedelmi Szolgáltató Kft. évi mintegy nettó 50 millió forintért veszi bérbe az önkormányzattól azt az ingatlant, amelyen az egykori gyermekkórház található. A szerződés tíz évre szól. A Ruttner-házat – ahol 35 férőhelyes ifjúsági szálláshely létesül – a Patent Hostel Kft. bérli az önkormányzattól havi nettó 480 ezer forintért, határozatlan időre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában