Prémiumszálloda tervezete

2022.02.10. 08:00

Azt szeretnék, hogy jobban illeszkedjen az új épület a Betekints-völgyhöz

Petíciót fogalmazott meg Gyimesi-Bakon Adrienn a Betekints-völgyben épülő új szálloda miatt. Úgy véli, a megtervezett modern épület teljesen elüt a környezetétől és a körülötte lévő épületektől. Azt szeretné elérni, hogy módosítsák a terveket, finomítsanak az egyébként feszes és rideg megjelenésen.

B. Virág Rita, Marton Attila

A lebontott rendezvénytér helyén prémiumszálloda épül a közeljövőben Fotó: Pesthy Márton/Napló

Több mint ötezren írták alá azt a petíciót, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a Betekints-völgy kapujában építendő új, tizenöt szobás prémiumszálloda nem illik a környezetbe és a szomszédjában lévő több százéves műemlék malom mellé. A petíciót megfogalmazó Gyimesi-Bakon Ad­rienn lapunknak elmondta, azt szeretné elérni, hogy az új épület terveit szabják át olyanra, amely jobban illeszkedik a környezethez, a környező épületekhez. Közben a földmunkák már elkezdődtek. 

 

– Szeretném hangsúlyozni, hogy nem célom a beruházás megakadályozása, az általam megfogalmazott gondolatokkal megsérteni senkit nem szándékoztam. Nem a szálloda megépülése ellen szólaltam fel, az építészeti karaktereinek újragondolása és finomítása mellett vagyok. Azt gondolom, nagy lépés volna, ha az érintettek és a döntésben illetékesek között megkezdődne a kommunikáció és megismerhetnénk egymás álláspontját –hangsúlyozta Gyimesi-Bakon Adrienn. 

 

Hozzátette, bízik a sikerben, mert a völgyben a közelmúltban több hasonló stílusú lakóház is épült, melyek bizonyítékul szolgálnak arra, hogy nagyobb tiszteletben kellene tartanunk természeti és történelmi örökségünket. 

 

Sulyok Balázs Ede, a veszprémi önkormányzat főépítésze a jelenlegi helyzetben nem lát lehetőséget egy érvényes építési engedéllyel rendelkező és megkezdett beruházás leállítására, településképi véleményének megváltoztatására, és egy esetleges új településképi vélemény érvényre juttatására.

 

Tájékoztatása szerint a tervezett új hotel épület jogerős építési engedéllyel rendelkezik, amelyet a Veszprém Megyei Kormányhivatal tavaly júliusban adott ki. Hozzátette, a tervezett beruházással érintett terület és a szomszédos ma­lom­épü­let sem műemlék, hanem helyi védett épület, míg a környezete helyi természetvédelmi oltalomra javasolt terület. Felidézte, az építkezés terveinek első változatai 2008-ban készültek, a veszprémi Építész-műszaki Tervtanács utoljára 2017 áprilisában tárgyalta a terveket, és alkalmasnak találta azokat az építési engedélyeztetés megindítására. A tervtanács tagjai az akkori főépítészen kívül a város és a környék ismert és szakmailag elismert építészei voltak. (Sulyok Balázs egy éve tölti be a főépítészi pozíciót.) Leszögezte, a tervezett beruházás előkészítésében az önkormányzat kellő körültekintéssel járt el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában