Történelem

2022.02.07. 08:00

Emléktúrával tisztelegnek a doni hősök előtt

A Magyar Tartalékosok Szövetségének Veszprém Megyei Egyesülete február 18-án és 19-én szervezi meg a XXII. Doni Hősök Emléktúrát.

Juhász-Léhi István

Idén újra megszervezik Veszprém megyében a Doni Hősök Emléktúrát Fotó: archív/honvedelem.hu

A Magyar Tartalékosok Szövetségének (Matasz) országos központja és a Honvédelmi Minisztérium által támogatott rendezvényen katonák, civilek, tartalékosok, kadétok, apródok az 1943-ban a Donkanyarban történt tragédiára emlékezve szervezik a kétnapos, több mint 50 kilométeres emléktúrát. A menet során érintett települések világháborús emlékműveinél koszorúzással tisztelegnek az elesett hősök emléke előtt. Simon-Jójárt Sándor, a Matasz Veszprém Megyei Egyesületének elnöke, nyugállományú ezredes arról beszélt az emléktúra kapcsán az Agórában rendezett sajtótájékoztatón, hogy a 2. magyar hadsereg katonái helytálltak 1943-ban, életüket áldozták a hazáért.

 

Mint ismert, 1943 januárjában a Don-kanyarban a jelentős túlerőben lévő szovjet Vörös Hadsereggel vívott ütközetben a 250 ezer fős, rosszul felszerelt 2. magyar hadseregből közel 130 ezren elestek, megsebesültek vagy fogságba estek. Simon-Jójárt Sándor elmondta: akik hazatértek, azoknak a számkivetés volt az osztályrészük. 

 

– Kötelességünk megemlékezni róluk, és fejet hajtani az emlékhelyeknél – hangsúlyozta a nyugállományú ezredes, aki elmondta azt is, hogy januárra tervezték az emlékmenetet, azonban a koronavírus-járvány miatt halasztani kényszerültek. 

 

Elhangzott: mindkét napon 25-25 kilométert tesz majd meg az emlékmenet. A pénteki első napon a Vámosi úti temetőből indulnak 8.30-kor az emlékezők, majd az útvonal a következő lesz: Szentkirályszabadja–Litér–Balatonfűzfő. Utóbbi helyszínen koszorúzást is tartanak, és a helyieket is várják emlékezni. A második napon, szombaton a levéltár udvaráról indulnak 8.45-kor a Bakony Menetszázad tagjai előreláthatólag 50-70 fővel a Jutaspuszta–Gyulafirátót–Haj­máskér útvonalon, Sólyon át Vilonyára. 

 

Simon-Jójárt Sándor kiemelte, a menetet (amelynek parancsnoka Siklósi Sándor nyugállományú alezredes, helyettese Dombi János nyugállományú őrnagy, vezénylő zászlósa Tömösközi Tamás törzszászlós lesz) a járvány- ügyi előírások figyelembe­vételével szervezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában