Segítség a bajban

2022.02.28. 14:00

Felkészülnek az ukrán menekültek fogadására Pápán

Intézményvezetői egyeztetést tartottak a városházán az Ukrajnából várhatóan érkező menekültek elhelyezése kapcsán.

Polgár Bettina

Áldozó Tamás polgármester

Forrás: Polgár Bettina/Napló

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere az egyeztetőt követő sajtótájékoztatón elmondta, a kialakult helyzetben kettős feladatot azonosítottak. Egyrészt készülni kell arra, hogy a nagyszámú, hozzávetőleg 400 Pápán dolgozó ukrán munkavállaló családja a városba érkezik, és segíteni kell az ellátásuk, lakhatásuk biztosítását. – Felmértük a kapacitásainkat, és azt, hogy az egyes intézmények hogyan tudnak ebben a feladatban közreműködni – magyarázta a polgármester.

Mint mondta, a másik fontos feladat pedig, hogy Pápa kárpátaljai testvérvárosát, Visket támogassák. – A segítségnyújtás módjairól beszéltünk. Az önkormányzat nevében nyitunk egy számlát, ahova pénzadományokat várunk. Ezen a számlán az önkormányzat is elhelyez egymillió forintot – emelte ki a város vezetője. Áldozó Tamás hozzátette, a segélyszervezetek és a megkérdezettek szerint a leghatékonyabb adomány a pénzadomány, hiszen ezt pontosan arra lehet fordítani, amire szükség van a határ túlsó oldalán.

Rámutatott, emellett gyűjtést is hirdetnek a Fiumei utcai Forfa épületébe, ahol hétköznapokon 8 és 18 óra között várják az adományokat. Elsősorban tisztálkodószereket, takarókat, párnákat, bébiételeket és olyan érvényes szavatossági idővel rendelkező tartós élelmiszereket, amelyek nem igényelnek hűtést, könnyen szállíthatók és azonnal vagy felmelegítés után fogyaszthatók (például konzervek). 

Megtudtuk, az önkormányzat emellett regisztrációs pontot nyit a Pápára érkező menekültek számára, kapcsolatfelvétel és tájékoztatás céljából. – Tekintettel, hogy az ide érkezők jelentős része nem beszéli a magyar nyelvet, ezért ukránul beszélő pápaiak jelentkezését is várjuk az önkormányzatnál – fűzte hozzá Áldozó Tamás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában