A járványügyi vizsgálat folyamatban van

2022.02.22. 17:30

Fertőzés tombol a veszprémi iskolákban?

Kedden durva hírek kaptak szárnyra a Dózsa iskola kapcsán: egyesek szerint valamilyen fertőzés miatt be is zárt egy időre a megyeszékhely egyik népszerű intézménye.

Juhász-Léhi István

A múlt hét végén még farsangot ült az iskola, most pedig azt hallottuk, bezárt. Azonnal Lengyel Károlyhoz, a Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatójához fordultunk, azonban az intézményvezető a téma érzékenysége miatt a Veszprémi Tankerületi Központhoz irányított nyilatkozatért. 

Kérdéseinket elküldtük mindezek kapcsán a tankerületnek és a Nemzeti Népegészségügyi Központnak - amint válasz érkezik, azonnal közöljük -, ám sikerült beszélnünk egy dózsás szülővel, aki a nevét nem szerette volna elárulni, azonban megerősítette, hogy komoly dologról van szó. 

Az egyik gyermeke jár az iskolába, és úgy tudja, hogy már több mint 200 tanuló hiányzik a suliból. Szerinte "a járványügyben illetékes összes szerv vizsgálódik", mert egyelőre nem tudni, mi okozza a magas betegségszámokat. Calicivírusra csakúgy gyanakodnak, mint szalmonellafertőzésre, ám hangsúlyozzuk, hogy ezek jelenleg találgatások. 

Azonban a hírek szerint nem csak a Dózsában küzdenek mindezzel, mert például a megyeszékhely más iskoláiból is érkeztek hasonló, kisebb esetszámos hírek.

FRISS: - A Veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulói között nagyobb számú megbetegedés történt - tájékoztatta kedden késő délután a Naplót Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója. 

Mint elmondta, a tanulók jellemzően hányással, hasmenéssel, lázzal járó tünetek miatt hiányoznak az iskolából. A megbetegedések az előző héten a városrész óvodájában és bölcsődéjében kezdődtek. A regisztrált távolmaradásokat követően az intézményvezető értesítette a kormányhivatal járványügyi osztályát. A hatóság helyszíni szemle során ellenőrizte a takarító- és fertőtlenítőszereket, eszközöket, módszereket és a konyha teljes területét. 

Szauer István hangsúlyozta, az intézmény bezárását nem rendelték el, a tanítás normál munkarend szerint folyik. A járványügyi vizsgálat folyamatban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában