Még bővülhet a számuk

2022.02.15. 09:00

Gyűjtik az aláírásokat a jelöltek

Hét egyéni választókerületi képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba hétfőn kora délelőttig a helyi választási irodák Veszprém megyében.

Marton Attila

Forrás: Pixabay

Az egyéni választókerületi jelöltek február 25-én, pénteken 16 óráig adhatják le az ajánlóíveket, így a napokban várhatóan bővülni fog a jelöltek száma. A Veszprém központú 1. számú választókerületben Csonka Balázst (DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd) és Ovádi Pétert (Fidesz–KDNP) vette nyilvántartásba az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda (OEVI) a Nemzeti Választási Iroda honlapján szereplő hétfői adatok szerint. A 2. számú, Balatonfüred központú választókerületben Kontrát Károlyt (Fidesz–KDNP) vették nyilvántartásba. A hármas számú, Tapolca központú választókerületben Navracsics Tibort (Fidesz–KDNP) és Rig Lajost (DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd), míg a negyedik, Pápa központú választókerületben Grőber Attila (DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd) és Kovács Zoltán (Fidesz–KDNP) jelölteket vették nyilvántartásba.

Kérdésünkre Dancs Judit, a veszprémi OEVI vezetője közölte, az ajánlások vonatkozásában az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság nyilvántartásba vételi döntése ellen fellebbezést lehet benyújtani a döntés meghozatalát követő három napon belül. Vagyis amennyiben nem érkezik fellebbezés, a nyilvántartásba vételt követő harmadik napon válik jogerőssé a jelölt nyilvántartásba vétele.

A jelöltek múlt szombattól vehették át az ajánlóíveket a választókerületi választási irodáktól. Egy választópolgár több jelöltet is támogathat. Akkor lesz valaki hivatalosan jelölt, ha összegyűjt 500 érvényes ajánlást, majd ezután az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda nyilvántartásba veszi. A megye négy választókerületében összesen 281193 választásra jogosult lakost tartottak nyilván a választás kitűzésekor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában