Területi együttműködési lehetőségek vidéken

2022.02.25. 15:00

Hat országból érkeztek résztvevők Nagyvázsonyba a három napos tanulmányútra

Hat országból érkeztek résztvevők arra a tanulmányútra, amelynek középpontjában a vidéki területi együttműködések állnak. A COOPTERR elnevezésű tanulmányútra érkezők többsége városokból: Párizsból, Orleansból, Rómából, Lisszabonból, Temesvárról érkezett. Hozzájuk csatlakoztak a magyar érdeklődők Sátoraljaújhelyről, Edelényből, Debrecenből és a Balaton-felvidékről. A három napos program a vidéki területi együttműködésekről, köztük a kulturális együttműködések lehetőségeiről, tapasztalatairól is szól.

Molnár Sándor

Mintegy 70 érdeklődő jött el a tanulmányút első napjára Nagyvázsonyba

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Kandikó Rita, a nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület elnöke elmondta, hogy azért választották ezt az időszakot a rendezvénynek, mert szombaton tartják a Lovasfarsangot a településen, így a vendégek láthatják majd ezt a különleges farsangi programot is. A tanulmányút első napján hat olyan témát jártak körül - hat asztalnál - a Reményi Antal Rendezvényházban, amelyek alapja a területi együttműködés. Szóba került az együttműködés lehetősége fiatalokkal, önkéntesekkel, közösség fejlesztőkkel, kulturális rendezvényszervezőkkel, társadalmi vállalkozásban dolgozókkal és vidékfejlesztőkkel. A délelőtt folyamán egy-egy adott témában - amiben a résztvevők a legjobbak - megosztották egymással a jó gyakorlataikat. Délután pedig mindenki az őt leginkább érdeklő területről szerezhetett hasznos tapasztalatokat és információkat. 

Kandikó Rita a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület munkáját is bemutatta a vendégeknek

Forrás: Molnár Sándor/Napló

A tanulmányút második napján ellátogattak Veszprémbe, ahol az Európa Kulturális Fővárosa Veszprém - Balaton 2023 Közösségi Teret keresték fel, ahol megismerhették a projektet. Érdekesség, hogy a külföldi vendégek közül ketten is, olyan településről érkeztek, amely most ( Esch-sur-Alzette, Luxemburg ) vagy jövőre ( Temesvár ) lesz Európa Kulturális Fővárosa.

Pénteken délután egy Mintaértékű Társadalmi Vállalkozást, az Élőforrás Hagyományőrző Egyesületet látogatták meg Kiscsőszön, hogy megtudják, hogyan lehet egy kistelepülés életét a kultúrán keresztül felpezsdíteni. A zárónapon, szombaton pedig a Nagyvázsonyi Lovasfarsangon vesznek részt a vendégek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában